Kako pronaći radost u sebi

Radost je životni stav koji ne zavisi od okolnosti. Svakog dana možete sebi i bližnjima da je priredite. Pre nego što navedem deset (od mnogo!) načina da je postignete, želim da vam ukažem na najveću prepreku na putu do njenog postizanja. Svi žele da budu radosni, mnogi su spremni da preuzimaju korake koji vode do radosti, ali ne uspevaju svi.

Da li radost  može biti zastrašujuća?

Možda će nekom zvučati čudno da postoji strah od radosti. Da, strah od radosti. U videu Brene Braun Radost je zastrašujuća ona govori o tome kako je glavna prepreka na putu dostizanja radosti strah. Strah od ranjivosti i strah da će nam se ako se prepustimo radosti dogoditi nešto loše. Ona navodi primer kako je gledala svoje usnulo dete, prvo osetila ogromnu ljubav i radost, a zatim je preplavio ogroman strah. Šta ako se nešto strašno dogodi?

Kada izgubimo toleranciju za ranjivost, radost postaje zloslutna.

Brene Braun

Verujem da se i vama bar jednom dogodilo nešto slično. Da se zakočite kada sve ide dobro iz straha da će se nešto loše desiti. Meni se dogodilo više puta. Događalo mi se sve dok nisam shvatila da srećom ne prizivamo nesreću. Da radost može da donese samo dobro. Događalo mi se sve dok se nisam otvorila i za neprijatna dešavanja i neprijatne emocije. Događalo mi se sve dok nisam sebi dozvolila da budem ranjiva. I događa mi se svaki put kad se ponovo uplašim ranjivosti.

Dugo sam se, večeras, šetala bosonoga kraj Dunava. Vraćajući se kući, osetila sam pesak koji sam ponela sa sobom u cipelama i setila se saveta pokojnog oca: „Kad ti je baš dobro u životu, stavi kamen u cipelu, da te žulja.“ Verovao je u frazu koju je nasledio i prenosio dalje, da nema čistog zadovoljstva i nepomućene sreće. A ako bi se i desilo da oseti taj trenutak lakoće života, on bi se latio kamena i brzo bi ga sebi podmetnuo pod stopalo. Tako je bio naučen. Tako su mu rekli. Ne ulazeći previše u razloge takvog stava, zaustavila sam se, detaljno očistila cipele i stopala, i nastavila put lakonogo. Nema kod mene kamencica u cipelama ni prašine u očima. Ja život volim u svakom od njegovih pojavnih oblika. I ne razblažujem ni sreću ni tugu. Uzimam ih čiste. Špricer od života nije za mene. Stvara mi težak mamurluk.

Brankica Damjanović

Radost u svakodnevnom životu

 • Prvi korak do radosti u svakodnevnom životu je da prestanemo da je se plašimo.
 • Drugi korak je da prihvatimo neprijatna osećanja. Neisplakane suze blokiraju radost.
 • Treći korak je da dozvolimo sebi da budemo ranjivi, koliko god to zastrašujuće izgledalo.
 • Četvrti korak je da se oslobodimo perfekcionizma. Perfekcionizam je poguban za radosno življenje.
 • Peti korak je da razvijamo ljubav prema sebi.
 • Šesti korak je da svakog dana negujemo radost.

 U ovom zanimljivom tekstu pronašla sam inspiraciju i za vas izdvajam 10 načina da probudite radost koje i ja primenjujem.

Jednostavni su, zahtevaju malo vremena a donose veliku radost i zadovoljstvo.

1. Boravak u prirodi 

Život u gradu ima mnoge prednosti, ali velika mana je previše betona koji nas okružuje. Beton oko nas neminovno utiče na raspoloženje i to je nešto što često smetnemo s uma. Lepo je provesti vikend ili godišnji odmor u prirodi, ali premalo je da bi nas isceljujuće dejstvo prirode držalo ostatak godine ili nedelje. Kontakt sa prirodom nam je potreban svakog dana. Kratka šetnja pored reke ili kroz park znači mnogo više nego što možemo da pretpostavimo. Zastajanje da udahnemo svež vazduh i odmorimo oči nekim zelenim prizorom. Svakog dana priuštite sebi 10-15 minuta u prirodi i to će vam se višestruko isplatiti. Ako čak ni to ne možete, pogledajte na you tube neki snimak prirode sa opuštajućom muzikom. Kada je radost u pitanju, i malo je mnogo i bolje išta nego ništa pravila važe.

radost
Ako ste u Novom Sadu i prošetate se Dunavskim parkom možete da naiđete na ovakav prizor 🙂

2. Pomaganje nekom kad god smo u prilici

Danas svi negde jurimo i žurimo, i zaboravljamo koliko su odnosi sa ljudima bitni. Otuđenost ubija radost. Povezanost sa ljudima je budi. Imamo ograničeno vreme i energiju na raspolaganju, ali ipak možemo da pomognemo više nego što mislimo. Naše malo nekom može da bude mnogo, to je velika istina.

 • Ustupiti nekom mesto u prevozu mnogo znači.
 • Dati informaciju koju imamo a nekom može da bude značajna.
 • Podeliti znanje i iskustvo koje imamo. Meni vođenje fb stranice Emocionalna inteligencija i pisanje na ovom blogu donose mnogo radosti. Osećaj da dajem nešto što je drugima korisno je divan. Poruke koje dobijam od čitalaca, o tome koliko vam pomaže to što pišem me raduju svaki put.
 • Propustiti trudnicu ili staru osobu u redu u pošti ili banci.
 • Pomoći oko merenja voća i povrća u supermarketima (to jako volim)

Mogućnosti za pomoć drugima u toku svakog dana su neograničene. I donose veliku radost. Važno je samo da imate na umu da je u redu da pomažete kad i koliko možete. Niste krivi ako nekom ne možete da pomognete. I nije dobro stalno pomagati drugima na svoju štetu.

3. Putovanje

Kad pomislim na putovanje, pred očima mi se stvori slika neke egzotične destinacije. Ili nekog dalekog grada. Poput Pariza ili Lisabona. Dugo putovanje u daleke krajeve je divno. Donosi nova iskustva, osvežava, oplemenjuje, obogaćuje. Na žalost, većina nas nije često u prilici da ide na duga i daleka putovanja. Ali, to nije razlog da uskratimo sebe za radost i dobrobiti kratkih putovanja. Ponekad odem na vikend u Vrdniku. To je malo mesto blizu Novog Sada, na Fruškoj gori je i ima sve lepote i blaga planine. Zelenilo, svež vazduh, mir. I jedno noćenje tamo me osveži i oraspoloži.

Ponekad, kad nemam ni toliko vremena, a osećam da mi treba putovanje, odem u Beograd, popijem kafu sa prijateljima i vratim se. Svaki put se vratim osvežena i obogaćena novim iskustvima.

Gde ima volje ima i načina. Ne dozvolite da vas zaustavi ideja da su samo daleka putovanja značajna. Zapitajte se gde možete da otputujete sada, sa vremenom i sredstvima koja imate na raspolaganju.

4. Autentično povezivanje sa prijateljima i porodicom, deljenje ranjivosti

Važno je biti samostalan i preuzimati odgovornost za sebe i svoj život. Nije dobro previše se oslanjati na druge i očekivati da nas usreće. Ali, nije dobra ni druga krajnost. Udaljavanje od drugih i zatvaranje. Kontakti sa drugim ljudima su nam neophodni. Socijalna smo bića i trebaju nam drugi ljudi. Potrebni su nam komunikacija i osećaj povezanosti. Kratka poruka ili telefonski poziv, samo da stavimo do znanja da mislimo i da smo tu mnogo znače. Izdvajanje vremena za druženje je važno. Nije dobro dozvoliti da nas trka za poslom, novcem i uspehom odvoji od drugih, nama bliskih i dragih ljudi.

To je na duge staze siguran neuspeh. Potrudite se i izgradite svoj socijalni krug tako da vam bude podrška. I negujte ga. Danas, u vreme društvenih mreža to je mnogo mnogo lakše. Moj život je mnogo bogatiji, lepši i radosniji najviše zato što sam se potrudila da pronađem i sačuvam ljude koji mi prijaju i koji me podržavaju. Ljude sa kojima je provođenje vremena osveženje. Fejsbuk i ovaj blog su mi mnogo pomogli u tome.

5. Plesanje

Poznato je da  muzika i ples imaju veliko dejstvo na ljudsku dušu. Ne morate da budete profesionalni plesač. Ne morate da idete na takmičenja ili u plesne škole (mada plesne škole imaju mnogo prednosti- rekreacija, druženje…). Možete da plešete za svoju dušu, onako kako vama prija. Ako ste stidljivi i ne želite da vas drugi vide, to nije razlog da sebi uskraćujete dobrobiti plesa. Plešite kod kuće, uz muziku koja vam u tom trenutku prija. 10-15 minuta plesa svakog dana doneće vam veliku radost i opuštanje.

ples i radost

Foto: Jill111

6. Služenje drugima i volontiranje

Martin Selidžmen, otac pozitivne psihologije je u svojim istraživanjima došao do toga da postoje tri vrste dobrog života:

 • prijatan život, koji podrazumeva zadovoljstva, ugađanje sebi i momentalna zadovoljstva,
 • dobar život, koji se ogleda u postizanju ciljeva, sticanju stvari koje želimo i ispunjavanju želja i
 • smislen život, znači pripadati i služiti nečemu većem od naših ličnih želja i zadovoljstava.

Služenje drugima i davanje su ključ istinski radosnog života. Meni je pisanje ovog bloga način da služim drugima i dajem. I iz ličnog iskustva mogu da posvedočim da je takva vrsta služenja i davanja izvor velike radosti.

Da li vi služite ili volontirate na neki način? Imate li ideju kako biste mogli ove aktivnosti da uvedete u svoj život?

To može da bude volontiranje u nekoj organizaciji, pomaganje starom komšiji, volontiranje na SOS telefonu. Pronađite nešto što vas autentično zanima i pokreće.

7. Vežbanje

Sedeći način života i provođenje mnogo vremena u zatvorenom prostoru ne idu u prilog dobrom raspoloženju. Naprotiv. Ako previše vremena provodite neaktivno i u zatvorenom prostoru, možete da se osetite depresivno i anksiozno bez nekog objektivnog razloga. Kratka šetnja čuda čini, više puta sam pisala o tome ali nije zgoreg ponoviti. I dalje vidim koliko je ljudima teško da poveruju koliko je moćan uticaj kretanja na psihu. Neki problemi se sami reše fizičkom aktvnošću, a neke ćemo lakše rešiti ako podržimo sebe na ovaj način. Svako kretanje nas pokreće i budi reku radosti u nama. I ponovo podsećam- svaki dan po malo je mnogo više nego ništa ili retko a mnogo.

vezbanje i radost

Foto: kpgolfpro

8. Meditiranje i uživanje u tišini

Za mene je meditacija izdvajanje vremena da ne radim ništa. To vreme je prilika da sretnem, čujem i osetim sebe. 10-15 minuta dnevno mi donosi potpuni preokret u raspoloženju. Osećam se mirnije, radosnije, postižem više i imam više ideja. Nekad samo sedim u tišini i obraćam pažnju na disanje, nekad pustim muziku za opuštanje a nekad radim vežbu Moje mesto za opuštanje. Zavisi šta mi prija u datom trenutku. Dešava mi se da zapostavim ove male rituale, da poletim u aktivnost i ne izdvojim ni to malo vremena za sebe i vrlo brzo osetim posledice. Manje energije, manje dobro raspoloženje, manje poleta i radosti. Život je mnogo lepši i lakši kada svakog dana izdvojimo makar malo vremena za sebe, na bilo koji način. Vremenska investicija je mala, finansijska nikakva a razlika u osećaju i rezultatima ogromna.

radost zivljenja

9. Gledanje izlaska ili zalaska sunca 

Mali princ je na svojoj maloj planeti imao priliku da gleda mnogo zalazaka sunca. Dovoljno je bilo samo da pomeri svoju stolicu i uživa u narednom. Nije slučajno što su ga zalasci sunca toliko fascinirali. Prizor izlazećeg ili zalazećeg sunca je čaroban. Videti kako nebo poprima razne boje, tople i nežne, drugačije, je prizor koji hrani i oplemenjuje dušu i budi radost. Na našoj planeti imamo samo dve prilike dnevno da nahranimo oči i dušu ovim prizorom.

radost izlaska
Pogled u kom sam uživala ovog leta na čarobnom Kritu.

I to je sasvim dovoljno. Kada skrenemo pažnju sa svojih misli i briga, kada podignemo pogled i usmerimo ga ka lepoti izlazećeg ili zalazećeg sunca svojoj duši dajemo dragocenu hranu. Trenuci čistog uživanja su nam svakog dana na raspolaganju. Kao i izlasci i zalasci sunca. Svakog dana su tu, svakog dana čarobno lepi i svakog dana drugačiji.

10. Praktikovanje zahvalnosti

Nije radost ono što nas čini zahvalnima. Zahvalnost je ono što nas čini radosnima.

Brene Braun

Još uvek tražim reči da naglasim i ilustrujem koliko je praktikovanje zahvalnosti bitno. Mnogima je teško da poveruju da svakodnevno zapisivanje zahvalnosti donosi veliku radost i potpunu promenu fokusa u životu. Praktikovanje zahvalnosti ne znači da ignorišemo probleme i prepreke koje imamo. Ne. Važno je da se bavimo problemima i da ih rešavamo. Jedno ne isključuje drugo. Možemo istovremeno da budemo zahvalni za ono što imamo i da rešavamo probleme ili stičemo ono što nemamo.

Mnogobrojna istraživanja potvrđuju da svakodnevno praktikovanje zahvalnosti donosi veliku korist. Proverite sami. Zapisujte svakog dana 5 stvari za koje ste zahvalni, i nakon kratkog vremena sigurno ćete osetiti razliku. Neka vam kao inspiracija za šta sve možete biti zahvalni posluže primeri iz teksta Mala tajna za veliki uspeh u životu

 • lepa reč
 • osmeh koji nam je neko uputio
 • talenat koji imamo
 • uspeh, ma koliko mali bio
 • mali napredak u nečemu što nam je važno
 • osmeh koji smo nekom izmamili
 • putovanja na kojima ste bili
 • dobre ljude koje imate sreću da znate
 • dobre ljude koje ćete tek upoznate
 • muziku koja vam je ulepšala dan
 • dobru knjigu koju ste pročitali
 • dobro jelo koje ste pojeli
 • vreme koje vam je neko posvetio

Ovo su samo neke ideje, mogućnosti za zahvalnost su neiscrpne. Samim tim su i mogućnosti za radost neiscrpne. Životna radost ne zavisi od spoljašnjih okolnosti. Radost stvaramo i negujemo u sebi. Radost nije posledica, ona je uslov za dobar život. Bez obzira na okolnosti.

Iz knjige „Lepe misli za lepe dane“

Pročitajte:

Kako biti srećan u nesrećnom svetu?

Recept za instant sreću- provereno radi!

Još inspirativnih tekstova sa praktičnim koracima ka lepšem i srećnijem životu možete da čitate u knjizi “Putovanje u središte srca”

 

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

21 thoughts on “Kako pronaći radost u sebi”

 1. Da, ovo je zaista prelep tekst. Svi Vasi tekstovi pucaju pravo u metu i lako se vidi poenta 🙂 Ali. znate onaj osecaj kada Vam dodje da se radujete ili treba da idete negde gde Vas raduje ali u tenutku srce zadrhti i pojavi se strah, kako cu dalje kad to prodje, kakva ce me situacija zateci kad se vratim kuci itd….

  Odgovori
 2. Odlicni tekstovi. Ja se uvek pronalazim u vasim tekstovima. Mene cini radosnom svaki put kada nekom pomognem. Osecaj je divan. Gledanje zalazaka Sunca,kad god sam u mogucnosti. Vreme provedeno u prirodi pored reke. Samoca mi pomaze da napunim baterije. Zahvalnost. Od vas uvak cujem nesto novo 🙂 Hvala vam na tome!

  Odgovori
 3. Ne osecam radost vec dve godine,budim se sa prigusenim bolom u grudima,pokusala sam sve od toga sto ste navali,ali nije imalo efekta,ocigledno sam imuna postala na radost.

  Odgovori
 4. Slažem se da su samo radost i sreća nemogući i nerealni,sva osećanja su nam potrebna i imaju smisla, pisala sam o tome u više tekstova. U delu ovog teksta, o ranjivosti, upravo o tome govorim, moguće da niste obratili pažnju.
  Što se tiče teških bolesti, imala sam jednu i iz iskustva znam da depresija nije nužna i da je radost moguća čak i u takvim situacijama.
  Znam neke bolesne i ljude sa hendikepom koji itekako umeju da se raduju i uživaju u životu.

  Odgovori
 5. Odličan, ali odličan tekst i hvala ti što me kroz njega vraćaš na samu sebe oko koje se moram još potrudi ne bih li i ja konačno pomislila “ da li je u redu da budem ovoliko srećna“…divno je to što radiš! <3

  Odgovori
 6. To je to, uvek lako shvatljiva Jelena, hvala 🙂 Osvrt na žuljajući kamenčić, naime, pre par dana sam bila mnogo srećna, lagana, vesela, znate kad ste srećni što ste srećni, i trajalo je danima. A onda, bum, jedna misao, „da li je u redu da budem ovoliko srećna“, neverovatno kako se u trenutku raspoloženje promenilo. Uprkos jenjavanju prethodnog osećaja radosti, srećna sam što sam uhvatila misao, pripisujem redovnoj meditaciji, te tako znam na čemu bi valjalo da poradim, taj kamenčić se očigledno podvukao pod neki uložak 🙂

  Odgovori
  • Hvala Mirela 🙂 poznat mi je taj trenutak kad se zapitam „da li je u redu da budem ovoliko srećna“….srećom pa sam vremenom naučila da je tačan odgovor- da, u redu je da budem ovoliko srećna i sada se takva pitanja sve ređe javljaju, sve brže ih prepoznajem i sve manje značaja im pridajem. Proces je to, ne uvek lak ali vredan truda bez sumnje jeste.

   Odgovori
  • Mirela, upravo sam o ovome razmišljala – strahu od radosti. Nekad sam sasvim bez povoda radosna, onako – probudim se sa tim osećanjem i ne dam mu da ode od mene. Samo ga pothranjujem sitnicama koje mi taj dan donosi i pustim da traje.
   Može li se radost zadržati trajno? Ne verujem. Postala bi uobičajeno stanje i više ne bi bila to. Zato i jeste radost što traje titranjem.

   Odgovori
 7. Ja se radujem kad izadje novi tekst na tvom blogu. Hvala ti sto nas radujes 🙂 Sve ovde pomenuto i meni donosi radost. Jos bih dodala kada imam svoj cilj i radim na njegovom ostvarenju to me isto cini zadovoljnom i radosnom. Takodje i oprastanje sebi i drugima.

  Odgovori
 8. Zaista lepo,skoro pa savršeno.Treba negovati,ne zaboraviti na smeh i radost ali dodju osećanja i sama. Tugu,nezadovoljstvo,radost ne možemo mnogo odvijati. Ništa silom.Satkani smo od bezbroj misli i osećanja. Prihvatio sebe,i sve stočna čini, život je to. Dodje strasno i prodje, dodje radost i ode.Ne mislio o tome živimo i borimo se. Život je lep ali težak.

  Odgovori
 9. Svaki tekst naše drage Jece prilika je da uvek nešto novo naučimo i obogatimo svoje biće…eto jedne od mojih radosti. Hvala za sve dosada naučeno, uvek rado čitam tvoje tekstove i popunjavam mesta svim onim što, u stvari svi mi već imamo, ali smo usput negde izgubili i zaboravili a ti nas, onako lepo, podsetiš…čista radost! 🙂

  Odgovori
 10. Inspirativni tekstovi koji pokrecu, hvala od srca sto ih poklanjate nama. Radosno srce i svaki dan dva sata na Dunavu i Savi me opusta i relaksira. Tako punim dusu i radujem se prirodi! <3

  Odgovori
 11. Ja se vec radujem ,sto cu ,kada se vratim veceras s posla ,naci ovaj text i citati u radosti,o radosti i radovati se i prenositi radost i eto ,nije radost bauk,ne plasite je se :):):)

  Odgovori
 12. Jedan od načina za postizanje radosti, meni je čitanje Vaših tekstova Jelena. 🙂 Hvala vam od srca! 🙂 ♥

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *