Ljubav prema sebi- šta nije i šta jeste

Ljubav prema sebi je u osnovi kvalitetnog i ispunjenog života.

Bez nje nema ni ljubavi prema drugima, nema zadovoljstva u životu, nema kvalitetnih međuljudskih odnosa.

Kada volimo sebe ne očekujemo od drugih da to rade umesto nas.

Kada volimo sebe drugima nismo teret nego inspiracija.

Ljubav prema sebi, ili samoljubav, se često pogrešno poistovećuje sa egoizmom i narcizmom.

Egoizam je stavljanje sebe u centar i zanemarivanje drugih. Zdrava ljubav prema sebi ostavlja prostor i za druge i uzima ih u obzir.

Narcizam je poremećaj u kom je akcenat na poređenju sebe sa drugima i konstantno naglašavanje lične superiornosti (bila ona realna ili ne).

Egoizam i narcizam ne samo da nisu isto što i ljubav prema sebi, oni su njena suprotnost.

Ljubav je osećanje koje je usmereno na nečije biće, tako da je samoljubav osećanje usmereno na sopstveno biće. To je stav “ ja kao osoba sam u redu, važan sam i moje potrebe su važne.“

Niko nije savršen, i u redu je da budemo nezadovoljni nekim svojim osobinama, navikama, postupcima…

Nezadovljstvo je dobro kada nas motiviše da učimo i razvijamo se, i sve dok je  usmereno na neke delove nas samih a ne sebe kao celinu.

Ljubav prema sebi najčešće  „učimo“ od roditelja ili staratelja. Preuzimamo način na koji su nas oni voleli, i kada odrastemo ponašamo se prema sebi na sličan nači.

Neko ko je često dobijao kritike na svoje biće a ne na ponašanje („Ti si smotan!“ umesto „Molim te budi malo pažljiviji“, „Ti si glup!“ umesto „Nisi razumeo ovaj zadatak, objasniću ti ponovo, i treba još malo da vežbaš“…) nastavlja da u odraslom dobu sebi šalje takve poruke i veruje da on kao biće nije dovoljno dobar da bi bio voljen.

Voleti sebe ne znači biti samodovoljan, ne znači da nam ne treba i ljubav drugih. Kao što na različite načine volimo više ljudi, partnerski, prijateljski, rodbinski… tako možemo da  volimo i sebe i druge.

Prvi korak ka razvijanju ljubavi prema sebi je prihvatanje da je u redu i poželjno voleti sebe, da to nije ni egoistično ni narcistično.

Sledeći korak je uviđanje razlike između bića i ponašanja, i svesno usmeravanje napora ka tome da o sebi mislimo i sebi se obraćamo sa ljubavlju.

 

Ne možemo ni druge, pa ni sebe, zavoleti preko noći. To je proces koji se sastoji iz svakodnevnih malih koraka i pokazivanja ljubavi prema sebi. Vođenje računa o tome šta nam treba, šta nam prija i šta nam ne prija, zauzimanje za sebe, izdvajanje vremena i energije za sebe i svoje potrebe.

Ono što je važno je da iza svakog našeg postupka i poruke upućene sebi stoji „ja sam ok i dostojan ljubavi.“

Pitanja koja mogu da vam pomognu da se orijentišete u ovom procesu, i vidite da li ste na dobrom putu su:

„Da li bih se ovako ponašao prema nekom koga volim?“

„Da li bih ovo rekao nekom koga volim?“

„Da li bih voleo da budem u društvu nekog ko se prema meni ponaša ovako kako se ja ponašam prema sebi?“

„Kako bi mi prijalo da sebi pokažem ljubav?“

„Kako bih se ponašao prema sebi kada bih voleo sebe? Po čemu bi se to razlikovalo  od mog dosadašnjeg ponašanja prema sebi?“

Da li biste verovali nekom ko vam govori da vas voli a nikada nema vremena za vas, ne zna šta volite a šta ne volite, ne pita vas kako ste, ne čini ništa za vas, ne pomaže vam, ne obraća pažnju na vas…? Pretpostavljam da ne biste.

Iz istog razloga nije dovoljno reći „Volim sebe.“, ili ponavljati afirmacije tipa „Ja sam savršeno biće i mene je lako voleti.“ kao papagaj.

Dela, svakodnevna i mala, a ne reči,  su ono što čini razliku između „Volim sebe“ i „Ne volim sebe“.

Možete na kraju svakog dana da premotate film i pogledate sa koliko ljubavi ste se ponašali prema sebi. Pohvalite sebe za svaki mali pomak, budite istrajni i strpljivi i vredno upućujte sebi  gestove i reči ljubavi i posle nekog vremena će vam to preći u naviku, posle nekog vremena ćete uspeti da uverite sebe da vi zaista jeste vredni ljubavi i da zaslužujete da volite sebe i da primite ljubav od drugih.

Iz knjige “Putovanje u središte srca”

„Imam sve četiri knjige, i mislim da su fenomenalne.

Najviše mi se sviđa to što dok ih čitam osećam toplinu , podršku i ljubav prema ljudima.

Kao da razgovaram sa dragom prijateljicom, kao da mi savete daje neko veoma drag i blizak.“

„Profesionalne, stručne, a opet tople, lične i milujuće.“

Knjige „Putovanje u središte srca“, „Kad porastem, biću Ja“„Lepe misli za lepe dane“ i „Ženska sreća i druge priče“  biće tu svaki put kada vam zatrebaju razumevanje, uteha, ohrabrenje i vetar u leđa.

U njima ćete pronaći inspiraciju, ali i mnoštvo konkretnih koraka koji će vam pomoći da svoj život živite lakše i lepše.

Sa više ljubavi prema sebi i drugima.

Sa više nežnosti prema sebi i drugima.

Teme:

✔️ ljubav prema sebi
✔️ odnosi sa drugim ljudima

✔️ srećan život
✔️ emocionalna inteligencija
✔️ asertivnost

„Pročitala sam u životu dosta knjiga ali ove su nekako posebne.
Tople i negujuće.

Iskrene i lekovite.

Šarmantne i zanimljive.

Pune ljubavi i topline.“

CENA KOMPLETA (4 knjige) U ELEKTRONSKOM IZDANJU (PDF) JE

3570 DIN (30E)
Vrlo brzo nakon uplate knjige će biti u Vašem inboksu!

Podatke o uplati na dinarski račun preuzmite ovde

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

7 thoughts on “Ljubav prema sebi- šta nije i šta jeste”

  1. Kljucna pitanja draga Jelena… Copy i paste na frizider i svakog dana ponavljanje lekcije – a i neka pohvala, zasto da ne… 🙂

    Odgovori
  2. Ovo su zaista isceljujuce recenice i saveti! Nemam reci koliko me je sad diglo i ohrabrilo. …svaka cast! Nadam se da ce ovo „raditi“ i u buducnosti. zauvek.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *