7 načina da postaneš magnet za ljubav

Videla sam ovaj naslov i prva reakcija mi je bila prevrtanje očima, priznajem. Sreća te sam poslušala intuiciju i kliknula da pročitam tekst.

Prijatno sam se iznenadila i zato želim sa vama da podelim ovih 7 načina da postanete magnet za ljubav.

„Zgodno telo, dobar smisao za humor i lep osmeh će vam omogućiti mnogo sastanaka. Ali ako tražite emocionalno bogatu, dugotrajnu vezu, trebaće vam mnogo više od površne privlačnosti“ piše u tekstu 7 ways to become a love magnet

Pa da vidimo koji su to načini da postanete magnet za ljubav 🙂 

1.Upoznajte sebe

Ovo me podsetilo na scenu iz filma Odbegla mlada, u kom Džulija Roberts sa svakim verenikom menja i svoja interesovanja. Najupečatljivije je to što menja i svoj omiljeni način jedenja jaja kako bi se prilagodila trenutnom vereniku. Na kraju isprobava sve načine i odlučuje se za jedan koji je njoj stvarno omiljen.

Možda način na koji volimo jaja zvuči banalno, ali nije. Sitnice su ono od čega je sačinjen svaki dan, vremenom se nakupe i oboje ceo naš život. Od sitnica zavisi koliko ćemo srećni i ispunjeni biti. I sitnice su ono što nas čini jedinstvenim i autentičnim.

Ne postoji jedan propisani način pripremanja jaja koji mora da važi za sve. U redu je da volimo različite stvari. Nije u redu da toliko ne poznajemo sebe i toliko se prilagođavamo drugima, u želji da nas vole i prihvate, da sami sebi postanemo neznanci.

2.Volite sebe

Više puta sam pisala o tome, ali nije zgoreg podsetiti se. Ljubav prema sebi ne isključuje ljubav prema drugima. Naprotiv. Nije situacija ili-ili. Ili ću voleti sebe, ili ću voleti druge. Poželjno je da volimo i sebe i druge. Ako ne volimo sebe, zato što nas je neko pogrešno naučio da nije u redu voleti sebe, da je to sebično, ili zato što mislimo i verujemo da nismo vredni ljubavi- dovodimo sebe u dva rizika:

-nećemo moći da primimo ljubav drugih,

-očekivaćemo od drugih da nas vole više nego što mogu, i ništa nam neće biti dovoljno

Kada volimo sebe i imamo lepo mišljenje o sebi, mnogo se prijatnije osećamo, opušteniji smo i zadovoljniji, i samim postajemo tim privlačniji i prijatniji partneri.

3. Budite iskreni prema sebi

Frensis Bejkon je rekao “ budi iskren prema sebi, kako ne bi bio lažan prema drugima.“

Kako da budemo iskreni prema drugima, ako lažemo sebe?

Lažemo sebe da nešto želimo a nešto ne želimo.

Lažemo sebe da nam nešto smeta ili prija.

Lažemo sebe da nam nešto ne treba ili nije važno.

I kako onda nekom drugom iskreno da pokažemo ko smo?

I, kako neko da voli prave nas, kad ni sami ne znamo ko smo, i kad pokazujemo sliku za koju verujemo da će se svideti drugima?

4. Vodite računa o sebi

Kao odrasle osobe, odgovorni smo da vodimo računa o sebi. O svom fizičkom i psihičkom zdravlju i bezbednosti. To je naša obaveza, ne partnerova. Kada vodimo računa o sebi, osećamo se bolje, bolje funkcionišemo i samim tim postajemo privlačniji drugim ljudima.

Kada vodimo računa o sebi, drugi sa nama mogu da budu opušteniji i bezbrižniji.

5. Unapređujte sebe

Poželjno je da volimo i prihvatamo sebe takve kakvi smo, najbolji mogući u ovom trenutku. Pa ipak, ljubav prema sebi podrazumeva i stalno učenje i unapređivanje. Menjanje uverenja i ponašanja koja nam ne čine dobro. Sticanje novih znanja i veština koje će nam pomoći da lepše i lakše živimo i da više uživamo u životu. To je veoma privlačno, a ujedno nas održava mladim i svežim duhom.

Kada unapređujemo sebe, važno je da to radimo sa pozicije ljubavi, a ne sa pozicije prestroge kritike i perfekcionizma.

 

6. Vrednujte sebe

Svi smo mi jednako vredna i važna ljudska bića. Pa ipak, neki od nas toga nisu svesni, i sebe ne vrednuju dovoljno.

Kada vrednujemo sebe, svoje osobine, postignuća, vreme, energiju…drugima stavljamo do znanja kako da se ponašaju prema nama.

Kada ne vrednujemo sebe, biramo partnere koji će se prema nama ponašati u skladu sa tim.

7. Slušajte sebe

Da bismo mogli da upoznamo, volimo i vrednujemo sebe, potrebno je da obraćamo pažnju na sebe, da izdvajamo vreme za sebe i- da slušamo sebe.

Mnogo puta mi se dogodilo da imam neki osećaj koji ne poslušam i nagrabusim zbog toga. Naučila sam lekciju i sada sve češće slušam sebe i svoj osećaj. I kad pogrešim, greška je moja i prihvatam je. Ni greške nisu tako strašne kada smo sa sobom u odnosu mira i prihvatanja.

Kada se prema sebi ponašamo prema ovim smernicama, dobar osećaj i zadovoljstvo su neizbežni. A to je veoma, veoma privlačno.

Takođe, sa ovakvim stavom prema sebi, nećemo dozvoljavati da se neko loše ponaša prema nama, da se poigrava našim osećanjima, da nas ne ceni. To je automatski filter za ljude koji nisu dobri prema nama i za nas.

Veoma je privlačno i poželjno da se i prema drugima odnosimo u skladu sa ovim smernicama. Da ih poznajemo, volimo, da smo iskreni prema njima, da vodimo računa o njima, da ih podržavamo u unapređivanju, da ih vrednujemo i da ih slušamo. To je veoma, veoma privlačno.

Kroz filter ovih 7 smernica mogu da prođu samo ljubav, poštovanje i prihvatanje. To je način da postanemo magnet za ljubav.

Čistu, istinsku ljubav, a ne ono što zavaravamo sebe da je ljubav, zato što verujemo da ne zaslužujemo više i bolje i zato što smo gladni ljubavi.

Ljubav je magnet za ljubav. Ništa drugo. 

Pročitajte:

Kako povećati svoju privlačnost?

Kako blam može da vas učini privlačnijim

Moć ranjivosti

Kako sam za samo 5 minuta uspela da postanem fatalna žena

Tajna blistave lepote! Kako se prolepšati za samo 5 minuta

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

10 thoughts on “7 načina da postaneš magnet za ljubav”

 1. Super, hvala za smernice , divne su . I ja kao i Dzulija volim jaja , mogu ih jesi svako jutro za dorucak , hi hi pogotovo na oko prizena

  Odgovori
 2. Da volim sebe ? Nemoguće , nisam sebična pa da volim sebe . I šta ima da se voli kod jedne bezvrendne , svima suvišne osobe ? ( Belaj je kad ne razumeš poentu priče i nasedneš na tuđu procenu sebe same zasnovanu u cilju manipulacije.)
  No sledi onaj lepši deo, jer je radoznalost odnela pobedu. Korak po korak krenuh u upoznavanje jedne nepoznate mi osobe zvane Ja , pronađoh u sebi neke neprimećene vrednosti i počeh da poštujem i volim svoju malenkost. Epilog tog poznanstva je da se malo toga promenilo , a opet je sve drugačije , lepše i puno ljubavi. Izazov vredan pažnje i življenja 🙂 <3

  Odgovori
 3. Draga Jelena…bas me je tema nekako pronasla…danas…Eto…bas danas kao da je dan za VOLETI sebe….VREDNOVATI sebe….i SLUSATI-OSLUSNUTI sebe…Idem dalje…do svog sredista SEBE…do mog srca….Hvala ti puno…jer ljubav je AGAPE..<3.

  Odgovori
   • Frensis Bejkon je rekao ” budi iskren prema sebi, kako ne bi bio lažan prema drugima.”Hvala Vam,draga Jelena na ovom divnom citatu.Vrlo zanimljiva tema,koja se može posmatrati sa različitih aspekata.No,kako je ovdje riječ o ljubavi,smatram da se svi po malo možemo prepoznati u nečemu.Ugoditi partneru je divno,Naravno,ukoliko je zaslužio.:) Ako je obostrano. Ukoliko to nije poza,jer nije rijetkost da osoba u vezi iz nekog razloga pokaže egoizam,a čini se da neki momenti ukazuju na interesne sfere.U ljubavi toga ne bi smjelo biti.“Jer to je odnos kada voljenoj osobi želiš više i bolje nego sebi“.Možda zvuči patetično u razgovoru sa prijateljicama. Povremeno razgovaramo o vlastitim iskustvima : o uzletima ,i padu energije,i bolu i dilemama,principima….i tražimo stalne potvrde ljubavi,pažnje i poštovanja.I treba.Samo da to ne preraste u opterećenje.Zamislila sam se nedavno ,uz kaficu sa prijateljicom,kada reče: „Ljubav? Ne,ljubavi nema.To su samo iluzije.Ona postoji isključivo u starim klasicima,knjigama i filmovima“…Razmišljala sam dugo šta je dovelo do tog sivila jedne velike ljubavi,dugo njegovane,za ponos njoj,drugima za primjer.Valjda je uzrok razočarenje postupcima partnera.Njegovi požudni pogledi ka mladjoj.Koji magnet tu primijeniti ? I zar treba ?
    Nastavite samo sa vrijednim i interesantnim tekstovima.Odličan su poligon da se preispitamo i otvorimo dušu.Hvala i sve najbolje. 🙂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *