Ljubav: šta je to i zašto nas ponekad boli?

Ljubav je lepo i nekako romantično zamišljati kao misterioznu silu koja nas spaja i daje nam snagu da savladamo sve prepreke, izborimo se sa nedaćama i rastemo obasjani njenom blagom, hranljivom svetlošću.

Ali, ulaženje u ljubavne veze sa takvom definicijom je kao noćna šetnja po nepoznatom gradu obavijenom maglom.

Psiholog Robert Sternberg je ljubav, tu „misterioznu silu“ malo prizemljio i dao nam definiciju ljubavne veze koja može da posluži kao mapa i dobar orijentir u gradu za kojim svi toliko čeznemo i u kom se tako često gubimo i udaramo glavom (i srcem) u zidove slepih ulica.

Po njegovoj definiciji ljubavna veza je sačinjena od tri sastojka: intimnosti, strasti i posvećenosti.

Intimnost podrazumeva osećanja bliskosti, privrženosti i povezanosti.

Ume da bude zastrašujuća. Nekada je traganje za osobom koja nam odgovara, pored koje se osećamo bezbedno i kojoj možemo da verujemo, teško i dugotrajno. Nekada nas rano iskustvo uči da je bliskost opasna, da drugima ne možemo da verujemo. I tada se krijemo iza zidova i maski…i ostajemo sami. Povezanost sa drugima je moguća samo kada im hrabro i sa poverenjem pružimo ruku.

Strast se odnosi na stanje uzbuđenosti i seksualne privlačnosti.

Kao i vatra, ako je prepuštena sama sebi, vremenom se gasi. Bez obzira na svoju početnu snagu i rasplamsalost strast zahteva negu i održavanje. Kada se pravilno i redovno održava, može da traje decenijama, sa istom osobom, pa ipak sveža, drugačija i nova.

Posvećenost je odluka da se na duže staze bude sa voljenom osobom.

Ogleda se u odluci da volimo jednu osobu duže vreme i postupcima koji svakodnevno svedoče o tome da smo spremni da ulažemo u sebe, drugog i ljubavnu vezu. Sama želja da ljubavna veza traje dugo, „zauvek“, nije dovoljna. Kao i za sve drugo, potrebno je ulaganje vremena i energije. Niko u početku ne može da zna koliko će veza da traje. Ono što je važno je da na kraju (ako do njega dođe), znamo da smo dali sve od sebe da veza uspe. I da nismo krivi ili loši ako nije uspelo.

Kada su ova tri aspekta relativno usaglašena i uravnotežena, ljubavna veza je stabilna i može da traje (relativno zato što je nemoguće da u vezi između dvoje ljudi u svakom trenutku sva ta tri dela budu negovana i u harmoniji).

Ljubav je široka i kompleksna tema. Nemoguće je obraditi je u jednom tekstu. Pisala sam o ljubavi u više tekstova, nadam se da će vam pomoći da je bolje razumete i da je doživljavate više u svakodnevnom životu.

Pročitajte:

Najveći gest ljubavi

Srećan život čine dobri odnosi sa ljudima

Čarobni začin za uspeh ljubavne veze!

Usamljenost je štetna za fizičko i mentalno zdravlje? (VIDEO)

Proverite da li ste „prezahtevni“ u odnosima

Kako volimo? Stilovi afektivnog vezivanja

Da li je ljutnja neprijatelj ljubavi?

Govorite li jezikom ljubavi?

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *