Ako ste visoko senzitivna osoba ove smernice će vam biti od velike koristi

„Ove priče su nežni, topli i mudri vodiči na unutrašnjem putovanju. Putovanju ka sebi, drugima, Životu.“

 


 

Visoko senzitivna osoba je relativno nov pojam u psihologiji, iako ta osobina postoji oduvek. U ovom tekstu ću dati smernice za ponašanje i prilagođavanje u svakodnevnom životu.

Reakcije na tekst Za sve vas kojima govore da su preosetljivi su me prijatno iznenadile. Drago mi je što je taj tekst mnogima pomogao da shvate da je sa njima sve u redu. Samo su malo drugačiji od većine. Logična pitanja koja su usledila su- kako živeti sa visokom senzitivnošću? Kako se snalaziti među ljudima?

Kako živeti sa visokom senzitivnošću?

Stepen senzitivnosti je nešto što je urođeno i to ne možemo da menjamo.

Šta možemo da radimo da nam život sa visokom senzitivnošću bude lakši?

U ovom tekstu ću vam dati konkretne smernice i praktične korake koji će vam pomoći da lakše živite svakodnevicu i da vam senzitivnost bude na korist a ne ometajući faktor u životu.

Već u komentarima na prethodni tekst su neki čitaoci dali dobre savete i smernice.

Mariji ovi načini pomažu da se nosi sa svojom senzitivnošću:

 • Duge šetnje, kada vreme dozvoljava. Po prirodi, naravno. Veoma opuštajuće i daje mi osećaj sinhronizacije sa sopstvenom prirodom. Dakle, mir, iliti nedostatak unutrasnjih konflikata.
 • Yoga, u mom slučaju kundalini. Plus, posebno praktikovanje pranayame, kontrole disanja.
 • Plivanje, iscrpljuje sve negativne misli i jaca telo i duh.
 • Ples i muzika…Po mom ličnom iskustvu, muzika menja stvarnost, i to u roku od 20-ak minuta. Mene muzika razveseli i podigne do stanja euforije kada je iskombinovana sa plesom, pa to smatram posebnom vrstom meditacije.

Još jedna čitateljka, Ivana, je dala korisne i konkretne smernice:

 • HSP obično imaju povišen hormon stresa (kortizol) pa je relaksacija obavezna. Masaža, šetnja, joga, vođenje ljubavi, zagrljaji, kućni ljubimci, meditacija, molitva…bilo šta što može da opusti telo
 • Sami ste sebi najvažniji, pa izbegavajte ljude ili situacije za koje znate da vas uznemiravaju ma kako to drugima izgledalo
 • Higijensko-dijetetski način života. Zvuči čudno ali radi. Ustajanje na vreme, tri obroka dnevno, dve užine, hidratacija, manje ugljenih hidrata, više biljnih vlakana. HSP se bolje osećaju kada imaju uredan režim života, idu u prirodu i umereno su izloženi sunčevoj svetlosti.
 • Igranje tj. negovanje unutrašnjeg deteta- igranje u bilo kom smislu, najbolje radite ono što ste voleli kao deca. Ako ništa, onda bar pevajte dok se tuširate.

Razmišljala sam šta da dodam ovim smernicama. Ako samo neke od ovih saveta primenite u svakodnevnom životu i pretvorite ih u svoje rutine, biće vam mnogo, mnogo lakše.

Za dodatne smernice obratila sam se kome drugom nego Elaine Aron, ženi koja se prva ozbiljno pozabavila visokom senzitivnošću. Teorijski i praktično.

U jednom od njenih predavanja koja sam slušala na You Tube-u sam čula mnogo zanimljivih i korisnih saveta, nadam se da će i vama biti od koristi.

„Poštujte ovu osobinu i znajte da je stvarna“

Elaine Aron

U tekstu Za sve vas kojima govore da ste preosteljivi napisala sam:

Kao što ne možete zameriti nekom što je previše visok ili nizak, jer je to nešto na šta osoba ne može da utiče, tako ne možete zameriti nekom da je preosetljiv.

i

Veliku razliku u doživljaju sebe i samim tim u svom samopoštovanju sam doživela samom svešću o tome da je ta moja osobina, visoka senzitivnost, nešto na šta ne mogu da utičem i nešto što ne treba da menjam.

Da se ne lažemo, nije ni lako ni jednostavno biti drugačiji od većine. Nije ni lako ni jednostavno biti među 20% drugačijih. Pogotovo kada ste mali i mladi.

Prvi i najvažniji korak je da shvatite da je to što jeste i to kakvi ste u redu. Da visoka senzitivnost nije mana i nije nedostatak.

Nisam ni bolja ni lošija od drugih. Samo drugačija po toj svojoj osetljivosti.
Nisam ni bolja ni lošija od drugih. Samo drugačija po toj svojoj osetljivosti.

Sledeće što predlaže je promena životnog stila.

Drugačiji ste, i to znači da ne možete da živite isto kao drugi ljudi. Potrebno je da smanjite nivo stresa i nivo stimulacije.

 • Svakodnevno povlačenje i uzimanje vremena za sebe je neophodno. Idealno je da to bude nekoliko sati bez stimulacije. To može da bude meditacija, šetnja, brisanje poda….bilo šta što ne puni vaš um informacijama i nadražajima.

To vreme je potrebno da biste obradili sve informacije koje ste prethodno primili.

Ne planirajte svaki minut svog dana, osim ako to ne podrazumeva i planiranje vremena za sebe.

Elaine Aron

 • Dovoljno vremena u krevetu je neophodno. Ako ne možete da spavate 8 sati, i ležanje zatvorenih očiju će biti od koristi.
 • Odmori treba da budu češći a kraći. Jedan dan nedeljno, kraći odmori više puta godišnje umesto jednog dugačkog. Možda u ovom trenutku ne možete tako da se organizujete, ali imajte na umu da vam je to potrebno. Takođe, imajte na umu da i malo mnogo znači. Ovo mogu da potvrdim iz ličnog iskustva. Od kad sam uvela slobodan vikend, bez pisanja i postavljanja na Fb stranici, mnogo sam odmornija, kreativnija i produktivnija.

opustanje i relaksacija

Foto: PublicDomainPictures

 • Smanjite količinu stimulacije koliko god je to moguće, izbacite sve što nije neophodno. Danas smo svi bombardovani informacijama, i nikom to ne prija. Ali, ako ste visoko senzitivni potrebno je da se dodatno zaštitite od previše informacija i stimulacije. Ograničavanje vremena koje provodite na Fejsbuku i internetu mnogo, mnogo pomaže. Povremeno utišavanje ili isključivanje telefona takođe.
 • Govorite NE stvarima koje ne morate da radite. 

Niko osim vas ne zna kada ste umorni, niko osim vas ne zna da ste došli do svoje granice. Niko drugi to ne može da vidi.

Elaine Aron

 • Pravite pauze pre nego što postanete iscrpljeni.
 • Vodite računa o ishrani. Glad više utiče na visoko senzitivne osobe. Moje iskustvo je da više tečnosti i manje kafe mnogo pomažu i koriste.
 • Oslonite se na prijatelje koji razumeju vašu senzitivnost.
 • Pronađite za sebe okruženje koje vam odgovara (posao, veza, okruženje…)
visoko senzitivna osoba
„Kada cvet ne cveta popravljate okruženje u kom raste, a ne cvet.“
Nekad je do nas cvetića da se korigujemo, nekad je do okruženja, da se menja.
 • Kada znate da to što ste visoko senzitivni nije nikakva mana niti nedostatak, pogledajte svoj život unazad i pogledajte ga u svetlu ove informacije. Biti drugačiji može da dovede do niskog samopoštovanja i verovanja da niste dovoljno dobri. Sagledajte neke situacije iz prošlosti sa novim razumevanjem i prihvatanjem sebe kao visoko senzitivne osobe.
 • Provodite vreme sa visoko senzitivnim osobama.

Iz knjige „Putovanje u središte srca“

 

Želite da:

 • više volite sebe
 • povećate svoju emocionalnu inteligenciju
 • ulepšate i obogatite svoju svakodnevicu?

Knjiga „Putovanje u središte srca“ može da vam pomogne u tome!

Sjajna knjiga, pravi melem

Srbijanka Jović

„Profesionalna, stručna, a opet topla, lična i milujuća.“

Jelena Veljković

Pisana je jednostavnim i razumljivim jezikom, uz mnoštvo primera, ilustracija i konkretnih načina da život živite lakše i lepše.

U ovoj zbirci psiholoških tekstova obrađene su neke od sledećih tema:

 • ljubav prema sebi
 • odnosi sa drugim ljudima
 • srećan život
 • emocionalna inteligencija
 • asertivnost

 


 

„Ove priče su nežni, topli i mudri vodiči na unutrašnjem putovanju. Putovanju ka sebi, drugima, Životu.“

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

13 thoughts on “Ako ste visoko senzitivna osoba ove smernice će vam biti od velike koristi”

 1. Draga Jelena,
  i ja bih zamolila da napravite grupu u kojoj bi mogli da se druzimo i razmenjujemo iskustva.
  Nedavno sam dozivela da sam etiketirana zato sto sam reagovala sa plakanjem i dramom, jer mi je na veoma grub nacin saopsteno nesto sto mi je izmaklo tlo pod nogama. Nije niko umro, ali smrt nije najore sto se nekome moze desiti.
  Resila sam da za Novu godinu prijateljima podelim papire na kojima ce pisati kako da se ophode ili sklone. Bogu hvala, naisla je drugarica, visoko senzitivna, koja je uspela za 2 sata da me emotivno detoksira.
  Hvala na podrsci i ljubavi koju delite.

  p.s. sto se posla tice, dugo sam razmisljala sta sa mnom nije u redu kada ne mogu da se prilagodim obicnim, „normalnim“ poslovima… vecnekoliko godina pravim kolacice i uyivam u tome. ritam je nekada zestok ali zato mogu da sama sebe organizujem i nema tih pritisaka koji nas obicno vode u kriziranje. nije bas da moja okolina to lako prihvata, al iskreno bas me briga vise.

  S`ljubavlju,
  Biljana

  Odgovori
 2. Rasplakala sam se na ovaj tekst! Dirnulo me sve.
  Još se pronađoh u svakom komentaru. Divno je znati da nas ima. Nerazumevanje je teško podneti. Posebno od najbližih. Mene prati „“konstuktivna kritika“ ceo život. Teško je nositi se sa tim, posebno u detinjstvu. Ureže se to svakako, pa i sad sa 35 imam problem sa svojom osetljivošću. No, nalazim metode i učim. Pozdrav i zagrljaj svima!
  Jelena, hvala ti za još jedan divan tekst na ovu temu!

  Odgovori
 3. Kako ste samo divne. Prepoznala sam se u svakom komentaru. Teško je biti HSP, a nemati razumevanje okoline… Ne iz zlobe, već iz neznanja. Mene ceo život prati „konstruktivna kritika“ koja mi još više srozava samopouzdanje i čini me još osetljivijom…
  No, drago mi je da nalazim načine da prihvatim sebe, da radim na sebi…
  Trebalo bi napraviti grupu. Nešto kao „Rame za HSP“. Rame kao oslonac, podrška ???
  Hi. I am Jelena. I am HSP
  Hi Jelena
  Kao u američkim filmovima… ???
  Hvala ti Jelena. Tvoj prethodni tekst mi je u mnogome otvorio oči.
  Zavolimo svoju senzitivnost!?

  Odgovori
 4. “ volim one jednostavne trenutke . One najprostije gde samo sedis na prozoru , slusas muziku ,pijes kafu , a nisi ni srecan ni tuzan , samo posmatras . Nebo , zvijezde , zgrade ,ljude … Razmisljas , i osecas se nekako potpuno mirno . “
  Ovo sam negde procitala i nisam mogla da verujem ,kao da je neko pisao o meni !:)

  Odgovori
 5. Lep tekst :-). Meni, lično, najviše pomaže da napravim pauzu pre nego što se osetim iscrpljeno (kako je u tekstu i navedeno), a imam i jedan dan nedeljno (najčešće subota), kada ustanem pre svoje porodice, skuvam kafu i u miru i tišini, pišem dnevnik :-).

  Odgovori
 6. Meni najviše pomaže privremena izolacija, od svih i svega. Ne radim ništa, ne slušam ništa/nikoga, samo osluškujem sebe. Tišina me smiruje, ali nekada previše. Tada pustim neku dobru komediju ili omiljenu seriju, posvetim dan „sređivanju“ sebe, trudim se da ne mislim o ružnim stvarima ili osobama koje su me povredile u prošlosti. Kad god mi neko kaže da sam preosetljiva, to je uvek sa dozom kritike, kao da je to moja krivica. Trudim se da postavljam nove ciljeve i da ih ostvarim. Putovanja puno pomažu, ali teško ih je realizovati, zbog para uglavnom. Hvala svima koji su podelili svoja iskustva, a najviše Vama, Jelena, za date smernice. Svako dobro! 🙂

  Odgovori
 7. Moja preosetljivost bila je praćena anksioznošću i napadima panike od pre nekoliko godina, kada sam krenula da menjam životne navike, „raščišćavam“ prijateljstva i odnose u vezama i na poslu i počela da radim na sebi i u smislu terapije, i u smislu više vremena za opuštanje i više manjih odmora. I dan danas desi mi se napad panike, ali svaki dan se trudim i ne posustajem. Nekad je mnogo teško. Psihijatar mi je rekao da su preosetljive osobe „najbolji ljudi“ 🙂

  Odgovori
 8. Dobro jutro,
  jako mi je drago sto sam konacno naisla na ljude koji su HSP kao i ja.Ja sam sama uspjela naci put u mome zivotu koji mojoj licnosti odgovara.Nazalost, nakon mnogo godina lutanja.
  Najveci krivac tolikom lutanju je bio nedostatak vremena, ali otkako su mi djeca malo odraslija ja sam sama sebi dozvolila da uzmem vrijeme za potragu Moj hobi „citanje“ i s“trani jezici“ su mi to omogucili.
  Naravno i nova, moderna tehnologija a uz to i ogromno razumijevanje i ljubav moga muza.
  Sve to mi je omogucilo da prihvatim sebe ovakvu kakva jesam i da zavolim sebe.
  Meni pomazu sport i yoga, setnje , zdrava ishrana i moj hobi u kuhinji da sve nedace prebrodim.
  Takodje mi pomaze izbjegavanje osoba sklonih kritikovanju.
  Svima ojima koji su senzibilni zelim brz put ka sebi, ka ljubavi i lijepom zivotu!
  Hvala Jeleni na divnim tekstovima, zivjeli mi svi u ljubavi , ravnotezi srecni i zadovoljni.
  Iskreni pozdravi, Angelina.

  Odgovori
 9. Draga Jelena, hvala ti za ovaj tekst. Sve čestitke. Ali, sve čestitke i onima koji su imali hrabrosti da se na tvom blogu ili FB strani „javno“ izjasne kao HSP. Njihov veliki broj me nije iznenadio s obzirom na to da je svaka peta osoba na svetu HSP. Iznenadila me je hrabrost i želja za međusobnom pomoći i povezivanjem.
  U mom slučaju, najteže je naći posao po mojoj meri. Čitala sam u stranoj literaturi (naša još ne postoji) da HSP treba da se bave nečim gde nema tajm menadžmenta, rada pod pritiskom, nečim gde mogu da prave kraće a češće pauze, gde se ceni empatija, osećaj za lepo, za detalje… U Srbiji je, priznaćete, veoma teško generalno doći do posla, a tek do odgovarajućeg posla za HSP… Zato bih zamolila tebe i čitaoce za konkretne predloge čime HSP mogu (i treba) da se bave, a da od toga može da živi (u Srbiji). I one koji se ne bave takvim poslom, kako izbegavaju „izgaranje“ koje je tako tipično za HSP ako ne shvate sebe na vreme.
  Svako dobro,
  Ivana

  Odgovori
 10. I ja sam jedna od tih visokosenzibilnih osoba. Dugo sam se borila protiv toga, dok nisam shvatila da je prihvatanje jedini ispravan stav. Čim prihvatite jedan deo sebe, kakav god da je, vi onda stičete kontrolu nad njim. Kontradiktorno, ali tako je. Bar kod mene. Ustvari, za senzibilne osobe mislim da je od ključnog značaja da osete svoje telo, svoje emocije, da znaju kad je vreme da se isključe, udalje… da upoznaju svoje granice i da ih poštuju kad god je to izvodljivo. Tako sam naučila i da stanem, razmislim i kazem NE. Najviše sam radila na tome da tu osobinu okrenem sebi u korist. Umetnik sam i sumnjam da bih bez te svoje senzibilnosti mogla da sagledam subjekat ili objekat svog rada na mnogo razlicitih načina, dubinski… ali isto tako sam pomoću mindfulness meditacije spoznala kako da se nosim prema svojim osećanjima – da ne moram da se vezujem za njih, da se poistovećujem sa njima – od srca preporučujem tu tehniku. Ovde u Sloveniji je ima, verujem da i u Srbiji.

  Odgovori
 11. Procitah i predhodni tekst. Moram priznati da sam se prepoznala u mnogim stavkama, a u nekim ne, naprotiv! Ali valjda, kao i u svemu ostalom, postoje varijacije ☺

  I meni je bilo jako tesko da se nosim sa tim, narocito u periodu puberteta. Moja ‘preosetljivost’ je vrlo cesto bila pracena suzama. I naravno, uvek sam bila kritikovana za to. Receno mi je da moram da odrastem, da ocvrsnem, da ocelicim… To bas i nije bilo tako kako su drugi mislili…

  Opet sa druge strane odrasla sam u porodici gde je bilo dosta ljubavi i razumevanja, pa valjda zbog toga nisam krenula put tamnije strane ‘prepsetljivosti’.
  Danas imam supruga koji me u potpunosti razume i pomaze mi u mnogo cemu. Kaze da to treba da negujem a ne da se borim sa tim. Hvala mu na tome.

  I ja kao i vecina nas emotivaca volim da se okruzim lepim stvarima, prijatnim i pozitivnim ljudima, ali volim i svoje kutke i trenutke mira i osamljenosti. Tada izvucem svoje ‘kutije uspomena’ pa razgledam i radujem se.
  Verujuca sam i crkvena. I to dosta pomaze. Molitva je cudo.
  Nedostaje mi planina i setnje sumom… Nazalost Kalemegdan i Kosutnjak to ne mogu da zamene, ali dobro ☺

  Hvala na ovim divnim tekstovima, mnogo je lakse kad covek shvati da nije sam. I da ne mora da se menja na silu protiv samog sebe (kao da je to uopste moguce i pri tom ostati ‘normalan’).
  Eh da, i danas pustim suzu ako me preplavi emocija, pa taman crtani film bio uzrok tome

  Odgovori
  • Veoma smo slicne, pretpostavljam i po vasem pisaniju. I zao mi je sto nisam imala priliku da vise budem u drustvu istih ljudi kao ja, uvek sam osecala da same drugacija ali………..

   Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *