Ljubavni scenario- šta je to i kako ga promeniti?

Muzika je mnogo moćna i ima veliki uticaj na naša osećanja i raspoloženja.

Sama muzika, ali i reči pesama.

U vreme kada je „Zbogom ljubavi“ postao veliki hit, ja sam upoznala jednog momka. U početku je išlo lepo, ali vrlo brzo su počeli problemi. I sviđam mu se i želi da budemo zajedno, ali….možda i ne bi. Ja prihvatim da ne bi, on se opet javi da ipak možda bi.

Tako nekoliko meseci. Veoma iscrpljujućih meseci. Prekinem to nekako, tačnije on prekine i potrudi se da shvatim da je kraj tako što je držeći se za ruke sa novom devojkom, prošetao pored mesta na kom sam tada radila.

Zabolelo me to i povredilo toliko da sam mislila da više nikad neću moći nekog da volim.

Nakon nekog vremena sam upoznala drugog momka. Bili smo zajedno dve godine, lepo je bilo, ali je onda on iznenada raskinuo. Bez nekog jasnog razloga. Imao je osećaj da „nije to to“

Zbogom ljubavi kraj….volim te al eto….

Tek to me je pogodilo i povredilo. Kao grom iz vedra neba.

Ostali smo u kontaktu, i narednih, sramota me sad da priznam koliko vremena, bilo je zajedno smo a možda i nismo. Volimo se ali…

Ponovo jako bolno i iscrpljujuće.

Posle toga još par pokušaja, i shvatam da mi je ljubavni život kao da ga je pisao Vlado Georgiev. Pun jakih osećanja i lepih reči, a premalo mira i mirnog mora.

U filmu „Ubistvo sa predumišljajem“ (ne, nema ubistva u mom ljubavnom životu, bez brige 🙂 ) glavna junakinja, Jelena, Jeja, piše knjigu o svojoj babi.

Knjiga se zove „Ljubavni život moje babe Jelene“

Mnogo volim taj film, osećam se pomalo kao ta Jeja iz filma, „čestita ali mimosvet“

Shvatim da, ako ovako nastavim, moji unuci neće baš imati lep materijal za knjigu „Ljubavni život moje babe Jelene“.

Neću decu da opterećujem tužnim pričama.

Psiholog sam, znam da kada se nešto dogodi jednom može da bude slučajnost, kada se dogodi dva puta može da bude koincidencija, ali ako se nešto ponovi tri puta ili više- to je onda životni scenario (Erik Bern, osnivač transakcione analize).

Zasučem rukave, zagledam se u sebe, malo sama malo uz stručnu pomoć i podršku kolega.

Trajao je taj proces dugo, i nije bio lak. Trebalo mi je mnogo vremena da počnem da volim sebe, onako zdravo i stvarno. Da shvatim da je to što ja jesam dovoljno. Da ne moram da se trudim i zaslužujem ljubav. Da niko nema prava da se loše odnosi prema meni i da se poigrava mojim osećanjima. Da mogu, i da je moja obaveza da ne dozvolim bilo kakvo nepoštovanje i manipulaciju. Da ne ulazim u psihološke igre, da izbegavam one koji izbegavaju ljubav.

Nije Vlado Georgiev kriv za moje ljubavne brodolome. Niko nije kriv. Ali odgovorna sam ja. I u mojim rukama je bila moć da promenim sve što me navodi da se razbijam o hridi.

Nije bilo lako, bolelo je, trajalo je, ali sada znam da sam uspela. Osećam to.

Nisu mi više zanimljivi nedostupni muškarci, oni koji se boje ljubavi. Ohladim se momentalno čim primetim tako nešto.

Sada su mi zanimljivi i privlačni muškarci koji su emocionalno stabilni. Dostupni. Spremni da grade i razvijaju odnos. U miru sa sobom i svetom. I u ljubavi sa sobom i svetom.

Umesto Zbogom ljubavi, na ljubav me sada asocira pesma „Ljubav neka potraje“. Vesela je i srećna.

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

22 thoughts on “Ljubavni scenario- šta je to i kako ga promeniti?”

 1. Jelena! Toliko vazna tema, tako si slikovito docarala sustinu! Po meni, jedan od tvojih „jacih“ tekstova. Bravo.

  Odgovori
 2. Mnogo volim ovaj citat .
  “ Nezrela ljubav kaže: volim te jer te trebam. Zrela ljubav kaže: trebam te jer te volim. “
  Erich Fromm
  Trebamo mi one koje volimo , no jedina osoba s kojom ćemo zasigurno provesti ceo život smo mi sami i mislim da smo zato sami sebi najpotrebniji, a tek nakon toga dolaze oni koje trebamo da bi nam ulepšali manji ili veći deo našeg postojanja . Možda sam do ove filozofije u svom slučaju malo kasno stigla , no bolje ikad nego nikad 🙂

  Odgovori
 3. Moja zivotna prica… Na kraju pomislim da nesto kod mene izaziva takav odgovor sa druge strane. Citam tvoje tekstove, nalazim se u njima i mislim da ima nade da primenom istih, promenim na bolje nesto u svom zivotu. Hvala sto pises….

  Odgovori
 4. Bravo i od mene!
  Pišeš o onome što se svima nama dešavalo ili se dešava ili će se dešavati. Poučni, korisni, motivišući tekstovi. Nastavi.
  Čitamo te. 🙂
  Pozdrav,
  A.

  Odgovori
 5. Toliko poucan tekst.Bez licnog iskustva bio bi suhoparan i izvjestacen, znaci i tema i razmisljanje mi se dopadaju,uostalom kao i svi prethodni. Za mene je lican utoliko sto sam ga prozivljavala tjeseci prijateljice ( ja sam sazrijevala na nekim drugim putevima i problemima) i mislim da je cesta problematika. Sticala sam utisak da je nekim djevojkama zaista privlacno krotiti , mijenjati i osvajati neciju narav kokete ili narcisa…To ih je intrigiralo. Naravno izuzimam tebe Jelena, ne poznajem te, ali si primjer kako bi prijateljice i ljudi mogli mnogo uspjesnije komunicirati i slagati se kad bi bili iskreni i razmjenjivali iskustva. Ti to zaista podstices.

  Odgovori
 6. Isto razmisljam i bas iz tog razloga biram sta slusam, i upravo sam shvatila da ne pamtim kada sam poslednji put slusala nesto tuzno, vec uvek nesto veselo, uz sta mogu i da zaigram 😀 obozavam tvoje tekstove i hvala ti sto nas uvek podsecas da je najbitnije prvo zavoleti sebe, a onda i sve prave stvari dolaze sa tim… 🙂

  Odgovori
 7. Draga Jelena,

  Redovno čitam tvoje tekstove, ali nikad do sad nisam pisala komentare. Delim mišljenja i osećanja sa svim ljudima koji te prate i podržavaju i koji u tvojim tekstovima pronalaze podršku, mir i razumevanje samih sebe. Želim samo da ti se zahvalim na ovom iskustvu koje si iznela jer mi trenutno mnogo znači i ovo sam doživela kao znak ohrabrenja za neke moje lične promene…
  Hvala…

  Odgovori
  • Hvala draga Bojana za ovaj komentar. Znači mi uvek kad pročitam nešto, motiviše me i inspiriše da nastavim sa pisanjem.

   Odgovori
   • Hvala Jelena na poučnim tekstovima o ljubavi, ali i odnosu prema nama samima. Ne smemo dozvoliti da nam sreca i dobro raspoloženje zavise od drugih, odnosno najčešće od nekog muškarca. Svi smo imale sličnu priču kao Vi, samo što moramo izaći jače. Kako kažete više odbijanja više iskustava. Ponekad je teško, ali mi je lakše kad se i drugim dešava. Pitanje je da li je to samo u ludim ženskim glavama…..Mnogo tema.. Kako nemati očekivanja u vezi, pa se ne razočarati…. Jedino ako ne unosim emocije…. A unosim ih… Cini mi se i previše….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *