Tajna uspešne veze-dobra svađa!

Šta utiče na stabilnost i dugotrajnost ljubavne veze?

Pokazivanje ljubavi? Pažnja? Nežnost? Podrška? Strast?

To su sve važni i neophodni sastojci ljubavne veze, ali…

Iako na prvi pogled deluje neobično, brojna istraživanja pokazuju da je način na koji parovi rešavaju sukobe ključni faktor očuvanja veze.

Srećni parovi imaju sukobe i neslaganja kao i nesrećni, ali ih rešavaju na bolje načine!

 skladan par

Pet osnovnih stilova u sukobima:

1.      Borba/takmičenje

Zašto ne?

Zato što čak i ako pobedite, isterate svoje, ispadnete jači i pametniji… postoji i druga strana medalje: vaša voljena osoba osećaće se poraženo, slabo, glupo… da li to želite?

2.      Odustajanje/prilagođavanje

Zašto ne?

Zato što kada prečesto odustajete od sebe, kada se prečesto prilagođavate drugom neminovno gomilate nezadovoljstvo i osećaj nebitnosti. A druga strana gubi poštovanje prema vama.

3.      Izbegavanje

Zašto ne?

Zato što problemi ne nestaju kada se pravimo da ih nema, naprotiv, tada baš rastu i bujaju i baš iz tog razloga peškir ostavljen pored kade postaje „razlog“ za raskid veze ili razvod braka.

4.      Kompromis

Zašto ne uvek?

Kompromisi su ponekad neophodni, nekada nije moguće pronaći rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane. Ali, prečesto praktikovanje kompromisa dovodi do toga da su oba partnera u vezi prečesto nezadovoljna. Dovodi do toga da se dve osobe, od kojih jedna voli operu a druga kuglanje, prečesto dosađuju ispred TV-a.

5.      Zajedničko rešavanje problema

Kako?

-definišite u čemu je problem…za to će možda trebati vremena i strpljenja, ali…vredi.

-definišite željeno stanje, kako bi za vas izgledalo zadovoljavajuće rešenje/rešenja?

Kada oba partnera iznesu više mogućih rešenja, velika je verovatnoća da će zajedno pronaći ono koje je zadovoljavajuća za oboje.

-otvoreno recite šta vam smeta (a može da se promeni…besmisleno je i okrutno reći drugoj osobi da vam smeta nešto što ne može da promeni)  i šta želite.

-budite spremni da saslušate i drugu stranu, čak i ako vam to u nekom trenutku ne prija.

-slobodno pokažite da ste ljuti, to je prirodno i normalno.

Nemoguće je izbeći greške…ponekad se takmičimo, ponekad povlačimo, ponekad izbegavamo da se suočimo sa problemom jer nam treba vremena i hrabrosti, ponekad pravimo kompromise… ne postoji par koji uvek mirno i staloženo rešava probleme, koji nikada ne povisi ton i ne kaže ništa pogrešno.

Razlika između srećnih i nesrećnih parova je u tome što srećni parovi prepoznaju i priznaju gde greše i spremni su da se posvete rešavanju problema.

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *