Kako ostaviti dobar utisak

 


 

Utisak koji ostavljamo na druge ljude je poruka koju  neverbalno šaljemo o tome ko smo, kakvi smo, koliko vredimo.

Mišljenje formiramo na osnovu informacija koje imamo o nekoj osobi i naših iskustava sa tom osobom, a utisak je neka vrsta komunikacije na nesvesnom nivou. Naše nesvesno „hvata“ poruke nesvesnog osobe sa kojom smo u kontaktu.

Neko je vešt u tome da ostavi dobar utisak, a neko nije. Neko ostavlja dodar utisak sa pokrićem u vidu dobrih osobina, kvaliteta, profesionalnosti u poslu kojim se bavi, dok neko ostavlja dobar utisak za koji se posle ispostavi da nema pokriće.

Bez obzira na to da li se radi o privatnim ili poslovnim odnosima, način na koji će se drugi ophoditi prema nama i koliko će nam verovati zavisi od toga kakav utisak ostavljamo na njih.

Devojka koja je objektivno lepa, a za sebe misli da niti je lepa niti vredna pažnje, najčešće će proći nezapaženo.

Sa druge strane, devojka koja objektivno nije preterano lepa, ali veruje da jeste, i ponaša se u skladu sa tim, mamiće poglede i važiće za lepoticu. Muškarci će joj prilaziti i truditi se da je osvoje.

Isto važi i za muškarce. Ako neko veruje da nije ništa posebno i da nema šta da ponudi nekoj devojci, ostavljaće takav utisak. Neko drugi, možda nipočemu bolji od prethodnog primera, ali veruje da je to što nudi dovoljno i zanimljivo devojkama, ostavljaće baš takav utisak: „Ja sam poželjan muškarac!“

pozeljan muskarac

Ovo može da se primeni i u poslovnim odnosima. Neko će na razgovoru za posao da prođe nezapaženo i neće uliti poverenje potencijalnom poslodavcu ili klijentu, iako objektivno ima mnogo kvaliteta i može dobro da radi svoj posao. Svi mi znamo one druge, koji znaju da pričaju o sebi ali ne i da rade.

U transakcionoj analizi postoji termin „natpis na majici“  koji označava „poruku“ koju šaljemo drugima, kao neku vrstu uputstva za ophođenje prema nama.

Nekom na majici piše „Ja nisam ništa posebno“, nekom „Ja odlično radim svoj posao“, nekom „Ja sam jako zanimljiva osoba“… broj natpisa je neograničen.

Koji su vaši natpisi na majicama?

Ako vam se ne sviđaju, kako ih promeniti?

Ti natpisi se menjaju promenom uverenja koja imamo o sebi i svojim kvalitetima i sposobnostima. Ponekad je to proces koji dugo traje, a prvi korak je identifikovanje „natpisa“ koje želimo da promenimo i svest o tome kakav utisak želimo da ostavimo, kakvu poruku o sebi želimo da pošaljemo drugima.

Dobar utisak ostavljamo kada smo svesni svojih kvaliteta, kada smo u značajnoj meri zadovoljni onim što jesmo i onim što smo do sada postigli.

svesni svojih kvaliteta

Kako izgraditi pozitivnu sliku o sebi?

Korisna vežba je da zapišete što je moguće više svojih kvaliteta, dobrih osobina, uspeha koje ste postigli, da taj spisak redovno čitate i dopunjavate.

Takav spisak može da bude velika podrška pre ljubavnog ili poslovnog sastanka, kada vam je važno da ostavite dobar utisak i predstavite se u najboljem mogućem svetlu.

Ako vam pisanje tog spiska ne ide, ako ne možete da se setite ničega bitnog ili posebnog, preispitajte svoje kriterijume. Veoma često se dešava da ljudi izuzetnih kvaliteta te kvalitete smatraju običnim i podrazumevajućim. Ili se porede sa najboljima i sebe automatski diskredituju.

Najbolji je samo jedan, i veliki je pritisak ako vam je to cilj. Biti dovoljno dobar je mnogo lakše, opuštenije i realnije.

Iz knjige Putovanje u središte srca

 


 

“Mislila sam da nije lako zavoleti sebe, da je to dugačak i neprijatan proces.
Uz ove divne vežbe mi rad na sebi izgleda kao igra. Radim ih već dva meseca, i definitivno ću ih zadržati kao naviku za ceo život.“

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *