Muškarac koji ne poštuje žene ne može da bude dobar ljubavnik

Vidim danas frka oko Gašića, nešto je rekao pa smenjen, nešto sa nekom novinarkom….
Proguglam, vidim snimak i zgadim se…. reči koje je izgovorio, glas, izraz lica…fuj!…..iako nema nikakve veze sa mnom, osećam se nekako zaprljano prizorom koji sam videla i čula….

Muškarac koji ne poštuje žene ne može da bude dobar ljubavnik.
Može tehnički korektno da „odradi pos’o“, ali dobar ljubavnik, koji će istinski zadovoljiti ženu….jok

Dobar ljubavnik je onaj koji poštuje žene.

Onaj koji doživljava sebe kao ok biće, dovoljno vredno i dobro.

Onaj koji prihvata svoju seksualnost.

Onaj koji ume da  bude nežan.

Onaj koji seks voli zbog seksa i uživanja, a ne zbog dokazivanja i potvrđivanja.

Onaj kome nisu potrebni novac, „moć“ i statusni simboli da bi pokazao sebi i drugima da vredi.

Onaj koji je svestan da vredi.

Onaj koji ume da komunicira, jer seks je neverbalna komunikacija.

Bata Živojinović je u filmu „U raljama života“ savršeno ilustrovao muškarce koji seksualnost i žene doživljavaju poput sada već ex ministra.

(„malo“ je eksplicitan rečnik, stavite slušalice ili slušajte kad ste sami)

„Ratova više neće biti kada se uspostavi estetski dogovor o tome da je ružno, nedostojno i nemuževno lice gnjevnoga muškarca, i kada se bude znalo da je uplakani muškarac lijep i plemenit.“

Iz teksta Miljenka Jergovića, „Bit će manje ratova kad se svijet složi da je uplakani muškarac lijep i plemenit“

Da, iza besa i agresije često se kriju tuga i stid….neisplakane suze nekada izlaze kroz pesnice.

Stiv Bidalf, „Biti muško“, knjiga koja ovo jako lepo i plastično objašnjava i daje muškarcima dozvolu da osećaju, uprkos trenutnom sistemu vrednosti i društvenim normama.

Izuzetno dobra knjiga!
Obavezna lektira sve muškarce koji nisu zadovoljni „Džon Vejn“ modelom muškosti, i za sve žene koje žele da shvate savremene muškarce.

Podsetilo me sve ovo na jednog udvarača, tradicionalnog veoma.

Sedeli mi tako u kafiću, ja fina ljubi me majka naručila čaj i krenula da stavim med i limun. On hteo da ostavi dobar utisak, video da ne padam na avionekamione nego na pažnju, pa uzeo da sipa med i limun umesto mene. I tada počinje scena koju nikad neću zaboraviti.

Sipa med u čaj, odmahuje glavom, izgleda mi kao da se u njemu odvija neka unutrašnja borba i ništa mi nije jasno. Sve dok on, sa uzdahom, ne reče
„Joj….da me sad vidi đed.“

Đedovo mišljenje je, ispostavilo se vrlo brzo, bilo jače od moje šarmantnosti, te je udvaranje vrlo brzo završeno.
Ali eto, ostala mi ova pričica.

Danas mnogi muškarci u sebi vode tu borbu- da ostanu muževni ali na jedan nežniji i pristupačniji način i ja im od srca želim da đedovima u svojim glavama objasne da danas biti muško ne samo da može, nego i mora, da uključuje više od fizičke snage i materijalnih postignuća.

biti musko

Mnogi muškarci nisu imali model i smernice, misle da tako treba, da tako rade „pravi muškarci“.

I tako dečaci odrastaju sa porukom da biti muško znači biti jak i ne dozvoliti da te bilo šta dotakne ili pogodi. Da su osećanja za devojčice. I kada odrastu dolazi do problema. Devojčice koje su sada postale devojke i žene ih optužuju da su bezosećajni. Tako nastaje konflikt: kako ostati muško a pokazati osećanja?

Kako biti emotivan kada je to u suprotnosti sa definicijom muškosti i muževnosti?

Rešenje može da bude u promeni definicije muškosti i muževnosti. Vremena su sada drugačija, muškarci više ne idu u lov i divlje životinje više ne vrebaju iza svakog grma.

U današnje vreme i na ovom stepenu razvoja čovečanstva biti nežan, saosećajan i u kontaktu sa svojim osećanjima više nije opasno po život.

Vreme je da se se to prepozna, prizna i krene u redefinisanje pojma “muškarac”.

To redefinisanje će biti pravilno samo ako u sebe uključuje muškarca kao celovito biće, dakle nekog ko pored toga što  misli i dela, ima i osećanja.

Iz teksta „Da li su muškarci bezosećajni?“

kako ne biti dobar ljubavnik

Kako biti dobar ljubavnik?

Umesto naslova poput:

 • 7 saveta kako biti dobar ljubavnik
 • Šest pravila: Muškarci, naučite kako biti dobar ljubavnik!
 • Ovo svaki dobar ljubavnik mora da zna
 • Da li ste zaista dobar ljubavnik,
 • ……

preporučujem nešto malo drugačije…..knjigu „Biti muško“ koju je napisao muškarac i psihoterapeut, Stiv Bidalf.

„Većina muškaraca zapravo ne živi. Umesto toga, oni glume da bi se zaštitili“. Tako počinje ova nadahnuta, praktična i iskrena knjiga o muškarcima.

Ne bi bilo preterano reći da je Biti muško – Manifest za oslobođenje savremenog muškarca od obogaljujućih i prevaziđenih uloga.

Iz predgovora knjige „Biti muško“

Izdvojiću i jedan posebno važan citat iz istoimene knjige

U našem društvu, devojčice svakodnevno imaju dubok odnos sa ženama, ali ga dečaci retko imaju sa muškarcima. Žene odgajaju i devojčice i dečake i većina prosvetnih radnika u osnovnim školama su žene. Muškarci su većinom dana i većinom vremena odsutni iz dečjeg života. Posledica tog odsustva muškog kontakta je problem koga smo svi svesni: u današnjem svetu mali dečaci često samo izrastu u velike male dečake. Dečaci ne dobijaju „softver“ za muškost. Oni se pretvaraju u infantilnu decu sa muškim telima. Usamljenost i konfuzija koje proizlaze iz toga što ne znaju kako da se osećaju opušteno u vezi sa normalnim muškim osećanjima ili kako da budu bliski sa drugim muškarcima- čini pretvaranje sve kompulzivnijim i oni postaju sve izolovaniji. Žene retko razumeju koliko su muškarci usamljeni.

Ova tema je toliko obimna i važna, i otvara toliko važnih i dubokih pitanja, da jedino mogu da vam prenesem nekoliko delova iz knjige, rečenim rečima jednog muškarca, i da vam najtoplije preporučim da pročitate celu knjigu. Ako ste muškarac, da bolje razumete sebe, a ako ste žena, da bolje razumete muškarce u svom životu.

 usamljen tuzan muskarac

Koji su to koraci koje treba preduzeti? Stiv Bidalf predlaže sledećih 7 koraka koji vode ka tome da dečak, bez obzora na to koliko godina imao, pređe put do zrelog, odraslog muškarca.

1. „Ispraviti stvari“ sa ocem

„Ne možete uspešno da živite sve dok ga ne razumete, ne oprostite mu i dok ne dođete do toga da ga, na neki način, poštujete.“

2. Pronalaženje svetosti u svojoj seksualnosti

„Seks će biti ili ljigav i opsesivan deo vašeg života, ili sveti i moćni izvor dobrobiti.“

„Prvo morate da povratite svoju seksualnu energiju unutar sebe, umesto da je predajete ženama.“


3.Susretanje partnera na jednakoj ravni

„U savremenom braku, mekani muškarci su dosadni, ali nasilnici od sebe odvraćaju žene koje imaju samopoštovanja. Savremeni muškarac mora da nauči i da izrazi svoja osećanja i da sasluša kako se njegova partnerka oseća.“


4.Aktivan odnos sa decom

„Ne možete da budete roditelj ukoliko sve vreme držite novine ispred sebe, niti možete sve da prepustite svojoj partnerki- jer to nije pošteno i zato što vaša partnerka ne poseduje sve neophodne sastojke.“


5.Uspostavljanje pravih muških prijateljstava

„Drugi muškarci vam takođe mogu pomoći da otkrijete kako da zaokružite sopstvenu inicijaciju u muškost.“

6.Pronalaženje posla sa dušom

„Ukoliko ne verujete u svoj posao, onda će protivrečnost te situacije početi polako da vas izjeda.“


7.Oslobađanje vašeg divljeg duha

„Bog muškaraca ne boravi u predgrađima, ni u poslovnim višespratnicama. Unutrašnja stabilnost ne potiče od postignuća ili imovine.“

Nadam se da će vas ovaj tekst zaintrigirati i inspirisati da se zagledate u sebe i preispitate vaša shvatanja muževnosti. Bez obzira na to da li ste žena ili muškarac.

Iako se psihologija, čitanje i bavljenje unutrašnjim životom tradicionalno smatraju ženskim aktivnostima, znam da ovaj blog prate i mnogi muškarci. Iz vaših komentara i mejlova sam zaključila da danas itekako ima muškaraca koji su spremni da se zagledaju u sebe, koji su dovoljno hrabri da priznaju da nešto ne znaju, dovoljno jaki da potraže savet i pomoć.

Hvala vam što ste tako jaki i hrabri, i želim da vam ovaj tekst bude od koristi na vašem viteškom putovanju kroz džunglu emocionalnog života! 🙂

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

14 thoughts on “Muškarac koji ne poštuje žene ne može da bude dobar ljubavnik”

 1. Odličan tekst!
  Nadam se da ga je pročitalo puno muškaraca.
  Čovek mog života je, uglavnom, muškarac koji odgovara današnjim zahtevima, ume i suzu da pusti, ali se u njemu po nekad probude ukorenjeni stereotipi, koji se ispoljavaju kroz ljutito gunđanje. Blagosloveni smo ženskom decom, pa mu nas tri pokažemo kako treba da razume i voli.

  Odgovori
 2. Imam sreću da sam u životu upoznala muškarca čiji je osovni princip poštovanje žena, svih žena upravo zato što su žene. Od samog početka sam shvatila, da se naš odnos zasniva na tome što je vrlo retko susresti. I onda mislim da su i sve ostale njegove izuzetne osobine u skladu sa tim, kao neki dar za sklad u životu sa svim osobama koje su tu. Sve izgleda vrlo jednostavno i vrlo lako, nekako ispunjeno, zaokruženo i ne znam kako bi drugačije i moglo da bude sa njim. Čovek koji ne poštuje ne može ni da voli, to je prvi uslov. A zatim, i svi ostali su pozvani da se ophode sa poštovanjem prema takvoj osobi. Ne znam da li ga svi vole toliko i tako kao ja, ali poštovanje zaslužije bez ikakve sumnje. I onda shvatite da ste sa takvom osobom našli izvor sreće i bogatstva koje niko nikada ne može da vam oduzme šta god da se u životu dogodi. On, ta osoba je tu i to je sve što je važno.
  P.S. Nema povezanosti sa temom, a možda i ima, jer sve je povezano, On ne prestaje da voli onog kog jednom zavoli, to traje i razvija se dok život traje.

  Odgovori
 3. Ovo je dobar trenutak da dotaknemo Jungove termine Anime i Animusa, tj. ženskog principa u muškarcu i muškog principa u ženi. Naravno prepričavam Junga, sa kojim se dosta slažem, a evo šta osnivač psihoanalize kaže, parafraziram:

  Kaže da čovek tokom razvoja svoje ličnosti (individualizacije) treba da spozna svoju Animu (ženski arhetip), da se usaglasi sa njom i da uz pomoć nje dođe do višeg jedinstva.

  Ali Anima ima svoju dvogubu ili ambivalentnu prirodu. Sa jedne strane ona može biti snažan pokretač, u mitologiji na primer produhovljena Geteova Helana, može biti Majka Božija…

  Sa druge strane može biti i čulna žena, koja ga zavodi i kuša na greh tj. Eva. Ako je ne spozna, Anima postaje ona opaka žena, veštica, larija, sirena, koje ga zavodi i čak ubija…

  Ako je ne integriše, ona je gnevna, ljuti mu se, sveti mu se, ume da ga odvede na stranputicu, tj. pokazuje svoju fatalnu prirodu… Danas smo videli tamnu stranu neosvešćene Anime kroz Gašićevu izjavu, a ta izjava je suštinski i fatalna po njegovo dalje ministrovanje.

  Dakle, dragi Ex ministre, vidi se da nisi pročitao ni jednu ozbiljniju knjigu, sedi jedan!

  Odgovori
  • Da, bitna tema, i praktična, iako možda ne izgleda tako na prvi pogled…. da li si čitao „Čežnja jake žene za jakim muškarcem“ Maje Štorh?
   Naslov je…..takav kakav je, a knjiga suvo zlato. Autorka je jungijanska analitičarka i kroz bajku o devojci bez ruku objašnjava individuaciju žene i integracija Animusa.

   Odgovori
 4. Onako u kratkim crtama bi rekla da je pravi muskarac onaj muskarac koji je osvješten,emotivno inteligentan i samodostatan,koji ima zdrav oblik samopouzdanja i barem neku malu dozu sposobnosti za introspekciju i zdrave samokritike,i koji zna prepoznati stereotipe koje mu drustvo namece o tome kakav bi trebao biti kao musko,dakle,pozeljno je da je istovremeno i cvrst i njezan,da zna biti svasta po potrebi…:) uuff sad dok citam neku svoju viziju muskarca,cini mi se da ce mnogi pomisliti da su mi standardi mozda pomalo previsoki,sta vi kazete? Mada po meni bi svi morali donekle funkcionirati po tim stavkama,ako zelimo biti zadovoljavajuc partner nekome 🙂

  Odgovori
  • Doro cao, postujem svacije misljenje pa i tvoje…ajd da izvedemo mali experiment…da u tvom tekstu umesto reci muskarac stavimo rec zena i procitamo ga…ok, pitko je…i zanimljivo, cak prihvatljivo…a sad vratimo rec muskarac i pomislimo “ postoji li neko takav“…

   Odgovori
   • Da, ima i žena koje ne poštuju muškarce….
    Ne postoje ni savršen muškarac ni savršena žena, ali muškarci koji poštuju žene i žene koje poštuju muškarce postoje.

    Odgovori
 5. Seksualnost je jako neistrazena oblast.I nezahvalno je pricati o tome. Bas ono o cemu stalno pricamo da ne volimo, obicno nas to privlaci na nekom nesvesnom nivou. Znam po sebi, a i po nekom iskustvu sa zenama.
  A obicno ona koja kaze da ne podnosi svalere i prostake, ta zavrsi sa nekim, ko je samara i tuce, i ko menja devojke cesto. Neka mazohisticka crta , sta li.

  Odgovori
 6. Odlicno Jelena ??? pravi muskarac po meni je onaj koji ne lupa sakom od sto,nego zna da zadovolji svoju zenu.
  E takoc… ??

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *