Muškarac koji ne poštuje žene ne može da bude dobar ljubavnik

muskarac dobar ljubavnik

Vidim danas frka oko Gašića, nešto je rekao pa smenjen, nešto sa nekom novinarkom….
Proguglam, vidim snimak i zgadim se…. reči koje je izgovorio, glas, izraz lica…fuj!…..iako nema nikakve veze sa mnom, osećam se nekako zaprljano prizorom koji sam videla i čula….

Muškarac koji ne poštuje žene ne može da bude dobar ljubavnik.
Može tehnički korektno da “odradi pos’o”, ali dobar ljubavnik, koji će istinski zadovoljiti ženu….jok

Dobar ljubavnik je onaj koji poštuje žene.

Onaj koji doživljava sebe kao ok biće, dovoljno vredno i dobro.

Onaj koji prihvata svoju seksualnost.

Onaj koji ume da  bude nežan.

Onaj koji seks voli zbog seksa i uživanja, a ne zbog dokazivanja i potvrđivanja.

Onaj kome nisu potrebni novac, “moć” i statusni simboli da bi pokazao sebi i drugima da vredi.

Onaj koji je svestan da vredi.

Onaj koji ume da komunicira, jer seks je neverbalna komunikacija.

Bata Živojinović je u filmu “U raljama života” savršeno ilustrovao muškarce koji seksualnost i žene doživljavaju poput sada već ex ministra.

(“malo” je eksplicitan rečnik, stavite slušalice ili slušajte kad ste sami)

“Ratova više neće biti kada se uspostavi estetski dogovor o tome da je ružno, nedostojno i nemuževno lice gnjevnoga muškarca, i kada se bude znalo da je uplakani muškarac lijep i plemenit.”

Iz teksta Miljenka Jergovića, “Bit će manje ratova kad se svijet složi da je uplakani muškarac lijep i plemenit”

Da, iza besa i agresije često se kriju tuga i stid….neisplakane suze nekada izlaze kroz pesnice.

Stiv Bidalf, “Biti muško”, knjiga koja ovo jako lepo i plastično objašnjava i daje muškarcima dozvolu da osećaju, uprkos trenutnom sistemu vrednosti i društvenim normama.

Izuzetno dobra knjiga!
Obavezna lektira sve muškarce koji nisu zadovoljni “Džon Vejn” modelom muškosti, i za sve žene koje žele da shvate savremene muškarce.

Podsetilo me sve ovo na jednog udvarača, tradicionalnog veoma.

Sedeli mi tako u kafiću, ja fina ljubi me majka naručila čaj i krenula da stavim med i limun. On hteo da ostavi dobar utisak, video da ne padam na avionekamione nego na pažnju, pa uzeo da sipa med i limun umesto mene. I tada počinje scena koju nikad neću zaboraviti.

Sipa med u čaj, odmahuje glavom, izgleda mi kao da se u njemu odvija neka unutrašnja borba i ništa mi nije jasno. Sve dok on, sa uzdahom, ne reče
“Joj….da me sad vidi đed.”

Đedovo mišljenje je, ispostavilo se vrlo brzo, bilo jače od moje šarmantnosti, te je udvaranje vrlo brzo završeno.
Ali eto, ostala mi ova pričica.

Danas mnogi muškarci u sebi vode tu borbu- da ostanu muževni ali na jedan nežniji i pristupačniji način i ja im od srca želim da đedovima u svojim glavama objasne da danas biti muško ne samo da može, nego i mora, da uključuje više od fizičke snage i materijalnih postignuća.

biti musko

Mnogi muškarci nisu imali model i smernice, misle da tako treba, da tako rade “pravi muškarci”.

I tako dečaci odrastaju sa porukom da biti muško znači biti jak i ne dozvoliti da te bilo šta dotakne ili pogodi. Da su osećanja za devojčice. I kada odrastu dolazi do problema. Devojčice koje su sada postale devojke i žene ih optužuju da su bezosećajni. Tako nastaje konflikt: kako ostati muško a pokazati osećanja?

Kako biti emotivan kada je to u suprotnosti sa definicijom muškosti i muževnosti?

Rešenje može da bude u promeni definicije muškosti i muževnosti. Vremena su sada drugačija, muškarci više ne idu u lov i divlje životinje više ne vrebaju iza svakog grma.

U današnje vreme i na ovom stepenu razvoja čovečanstva biti nežan, saosećajan i u kontaktu sa svojim osećanjima više nije opasno po život.

Vreme je da se se to prepozna, prizna i krene u redefinisanje pojma “muškarac”.

To redefinisanje će biti pravilno samo ako u sebe uključuje muškarca kao celovito biće, dakle nekog ko pored toga što  misli i dela, ima i osećanja.

Iz teksta “Da li su muškarci bezosećajni?”

kako ne biti dobar ljubavnik

Kako biti dobar ljubavnik?

Umesto naslova poput:

 • 7 saveta kako biti dobar ljubavnik
 • Šest pravila: Muškarci, naučite kako biti dobar ljubavnik!
 • Ovo svaki dobar ljubavnik mora da zna
 • Da li ste zaista dobar ljubavnik,
 • ……

preporučujem nešto malo drugačije…..knjigu “Biti muško” koju je napisao muškarac i psihoterapeut, Stiv Bidalf.

„Većina muškaraca zapravo ne živi. Umesto toga, oni glume da bi se zaštitili”. Tako počinje ova nadahnuta, praktična i iskrena knjiga o muškarcima.

Ne bi bilo preterano reći da je Biti muško – Manifest za oslobođenje savremenog muškarca od obogaljujućih i prevaziđenih uloga.

Iz predgovora knjige “Biti muško”

Izdvojiću i jedan posebno važan citat iz istoimene knjige

U našem društvu, devojčice svakodnevno imaju dubok odnos sa ženama, ali ga dečaci retko imaju sa muškarcima. Žene odgajaju i devojčice i dečake i većina prosvetnih radnika u osnovnim školama su žene. Muškarci su većinom dana i većinom vremena odsutni iz dečjeg života. Posledica tog odsustva muškog kontakta je problem koga smo svi svesni: u današnjem svetu mali dečaci često samo izrastu u velike male dečake. Dečaci ne dobijaju “softver” za muškost. Oni se pretvaraju u infantilnu decu sa muškim telima. Usamljenost i konfuzija koje proizlaze iz toga što ne znaju kako da se osećaju opušteno u vezi sa normalnim muškim osećanjima ili kako da budu bliski sa drugim muškarcima- čini pretvaranje sve kompulzivnijim i oni postaju sve izolovaniji. Žene retko razumeju koliko su muškarci usamljeni.

Ova tema je toliko obimna i važna, i otvara toliko važnih i dubokih pitanja, da jedino mogu da vam prenesem nekoliko delova iz knjige, rečenim rečima jednog muškarca, i da vam najtoplije preporučim da pročitate celu knjigu. Ako ste muškarac, da bolje razumete sebe, a ako ste žena, da bolje razumete muškarce u svom životu.

 usamljen tuzan muskarac

Koji su to koraci koje treba preduzeti? Stiv Bidalf predlaže sledećih 7 koraka koji vode ka tome da dečak, bez obzora na to koliko godina imao, pređe put do zrelog, odraslog muškarca.

1. “Ispraviti stvari” sa ocem

“Ne možete uspešno da živite sve dok ga ne razumete, ne oprostite mu i dok ne dođete do toga da ga, na neki način, poštujete.”

2. Pronalaženje svetosti u svojoj seksualnosti

“Seks će biti ili ljigav i opsesivan deo vašeg života, ili sveti i moćni izvor dobrobiti.”

“Prvo morate da povratite svoju seksualnu energiju unutar sebe, umesto da je predajete ženama.”


3.Susretanje partnera na jednakoj ravni

“U savremenom braku, mekani muškarci su dosadni, ali nasilnici od sebe odvraćaju žene koje imaju samopoštovanja. Savremeni muškarac mora da nauči i da izrazi svoja osećanja i da sasluša kako se njegova partnerka oseća.”


4.Aktivan odnos sa decom

“Ne možete da budete roditelj ukoliko sve vreme držite novine ispred sebe, niti možete sve da prepustite svojoj partnerki- jer to nije pošteno i zato što vaša partnerka ne poseduje sve neophodne sastojke.”


5.Uspostavljanje pravih muških prijateljstava

“Drugi muškarci vam takođe mogu pomoći da otkrijete kako da zaokružite sopstvenu inicijaciju u muškost.”

6.Pronalaženje posla sa dušom

“Ukoliko ne verujete u svoj posao, onda će protivrečnost te situacije početi polako da vas izjeda.”


7.Oslobađanje vašeg divljeg duha

“Bog muškaraca ne boravi u predgrađima, ni u poslovnim višespratnicama. Unutrašnja stabilnost ne potiče od postignuća ili imovine.”

 

Nadam se da će vas ovaj tekst zaintrigirati i inspirisati da se zagledate u sebe i preispitate vaša shvatanja muževnosti. Bez obzira na to da li ste žena ili muškarac.

 

Iako se psihologija, čitanje i bavljenje unutrašnjim životom tradicionalno smatraju ženskim aktivnostima, znam da ovaj blog prate i mnogi muškarci. Iz vaših komentara i mejlova sam zaključila da danas itekako ima muškaraca koji su spremni da se zagledaju u sebe, koji su dovoljno hrabri da priznaju da nešto ne znaju, dovoljno jaki da potraže savet i pomoć.

Hvala vam što ste tako jaki i hrabri, i želim da vam ovaj tekst bude od koristi na vašem viteškom putovanju kroz džunglu emocionalnog života! 🙂

 

 

Još inspirativnih tekstova pročitajte u knjizi “Putovanje u središte srca”

Neki od komentara čitalaca:

“Pročitala sam Vašu knjigu, nisam oka sklopila od sinoć a radim od 14h i ne žalim 🙂 nakupila sam se energije za sto godina :)) svaka Vam čast 🙂 tražili su mi ljudi na čitanje i ne dam! ljubomorno je čuvam! 🙂 mogu samo iz moje ruke da bace pogled da ne bi oštetili moju amajliju za lepo raspoloženje i ispravno razmišljanje 🙂 hvala Vam 🙂 ”

“Ovo je najnežnija knjiga! Osećam se kao da sama sebe grlim dok je čitam.”

“Putovanje u središte srca sam pročitala.Skroz realna i bez puno filozofija napisana knjiga.Usmerava na uspešan životni put.Hvala od srca ❤ “

“Uz ovu knjigu počinjem da volim ono svoje pravo ja koje se polako budi. Hvala Vam.”

“Ja je nosim uvek uz sebe,baš kao vodič kroz život!”

 

Cena knjige je 1650 dinara (+ troškovi dostave 283 din).

Šaljem je post ekspresom i stiže na vašu adresu u roku od dan-dva.

Cena za inostranstvo (sa troškovima dostave) je 22 E plus provizija za Western Union ili devizni račun.

PayPal uplatu možete da izvršite ovde.

dobre knjige

 

Pišite mi i naručite svoj primerak!

 

14 thoughts on “Muškarac koji ne poštuje žene ne može da bude dobar ljubavnik

 1. nena3110 says:

  Odličan tekst!
  Nadam se da ga je pročitalo puno muškaraca.
  Čovek mog života je, uglavnom, muškarac koji odgovara današnjim zahtevima, ume i suzu da pusti, ali se u njemu po nekad probude ukorenjeni stereotipi, koji se ispoljavaju kroz ljutito gunđanje. Blagosloveni smo ženskom decom, pa mu nas tri pokažemo kako treba da razume i voli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *