Zašto i kako smejati se i kad je najteže

Smeh je lekovit, to je odavno poznato i dokazano. Dovodi do toga da se opustimo, u telu nam se luče supstance koje ublažavaju bol i popravljaju raspoloženje.

Ali, ponekad je teško naći razlog za smeh. Ponekad nas životni događaji preplave i smeh deluje kao nešto što više nikada neće posetiti naš život.

Dijagnoza teške bolesti.
Gubitak posla.
Smrt bliske osobe.

Iznenadni raskid višegodišnje ljubavne veze i slomljeno srce.

Tuga je normalna i zdrava emocija i potpuno je normalno plakati, biti tužan, osećati strah, ljutnju, osećati se nemoćno i izgubljeno…
Problem nastaje kad dozvolimo sebi da nas takva osećanja okupiraju i kada iz svoje pozitivne funkcije pređu u negativnu- umesto da nam daju snagu da nastavimo sa životom ona počinju da nas guše i sputavaju, da nas vuku sve dublje i dublje.
Prepuštanje očaju i beznađu neće nas dovesti do čudotvornog izlečenja. 
Neće nam vratiti posao ili nabaviti novi.
Neće vratiti nekog ko je umro.
Reći nekom u takvoj situaciji „misli pozitivno“ ili „biće sve u redu“ je kontraproduktivno i može da bude povređujuće, koliko god želeli da pomognemo.
Kako se nasmejati u teškoj situaciji? Kako dati sebi 5 minuta oduška od tuge, straha i bola?
Jedan od načina je da pogledamo ovako nešto.
Kad vam mala Helena objašnjava šta je dijeta, šta rade meteorolozi, šta je nervoza, šta je simpatija, šta je ljubav i kako može da se padne u nesvest od te ljubavi, nije teško nasmejati se, teško je ne nasmejati se 🙂

Još dečijih bisera možete da pročitate u ovom tekstu: Dečiji biseri- provereno efikasan način da se nasmejete od srca

Sad će se verovatno naći neko da kaže da je neukusno da pišem o tome kako se treba smejati i kad je teško. Neko ko misli da mi psiholozi samo čitamo knjige i ne znamo šta je „stvaran život“. I da je nama lako da mudrujemo iz svojih fotelja.

Imam u svom iskustvu gubitak posla, više smrti bliskih osoba i tešku bolest. Iznenadni raskid višegodišnje ljubavne veze i slomljeno srce. Znam šta su tuga, strah i bol. I znam kako da im ne dozvolim da me zaustave u životu. Lakoća, optimizam i vedrina koje osetite dok čitate moje tekstove nisu posledica života pod staklenim zvonom, bez prepreka i problema. One su rezultat moje rešenosti da ovaj život koji mi je dat živim na najbolji mogući način i spremnosti da učinim sve što je u mojoj moći da tako i bude. 

Iz knjige „Lepe misli za lepe dane“

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *