Zašto i kako smejati se i kad je najteže

smeh je lek

Smeh je lekovit, to je odavno poznato i dokazano. Dovodi do toga da se opustimo, u telu nam se luče supstance koje ublažavaju bol i popravljaju raspoloženje.

Ali, ponekad je teško naći razlog za smeh. Ponekad nas životni događaji preplave i smeh deluje kao nešto što više nikada neće posetiti naš život.

Dijagnoza teške bolesti.
Gubitak posla.
Smrt bliske osobe.

Iznenadni raskid višegodišnje ljubavne veze i slomljeno srce.

Tuga je normalna i zdrava emocija i potpuno je normalno plakati, biti tužan, osećati strah, ljutnju, osećati se nemoćno i izgubljeno…
Problem nastaje kad dozvolimo sebi da nas takva osećanja okupiraju i kada iz svoje pozitivne funkcije pređu u negativnu- umesto da nam daju snagu da nastavimo sa životom ona počinju da nas guše i sputavaju, da nas vuku sve dublje i dublje.
Prepuštanje očaju i beznađu neće nas dovesti do čudotvornog izlečenja. 
Neće nam vratiti posao ili nabaviti novi.
Neće vratiti nekog ko je umro.
Reći nekom u takvoj situaciji “misli pozitivno” ili “biće sve u redu” je kontraproduktivno i može da bude povređujuće, koliko god želeli da pomognemo.
Kako se nasmejati u teškoj situaciji? Kako dati sebi 5 minuta oduška od tuge, straha i bola?
Jedan od načina je da pogledamo ovako nešto.
Kad vam mala Helena objašnjava šta je dijeta, šta rade meteorolozi, šta je nervoza, šta je simpatija, šta je ljubav i kako može da se padne u nesvest od te ljubavi, nije teško nasmejati se, teško je ne nasmejati se 🙂

Još dečijih bisera možete da pročitate u ovom tekstu: Dečiji biseri- provereno efikasan način da se nasmejete od srca

Sad će se verovatno naći neko da kaže da je neukusno da pišem o tome kako se treba smejati i kad je teško. Neko ko misli da mi psiholozi samo čitamo knjige i ne znamo šta je “stvaran život”. I da je nama lako da mudrujemo iz svojih fotelja.

Imam u svom iskustvu gubitak posla, više smrti bliskih osoba i tešku bolest. Iznenadni raskid višegodišnje ljubavne veze i slomljeno srce. Znam šta su tuga, strah i bol. I znam kako da im ne dozvolim da me zaustave u životu. Lakoća, optimizam i vedrina koje osetite dok čitate moje tekstove nisu posledica života pod staklenim zvonom, bez prepreka i problema. One su rezultat moje rešenosti da ovaj život koji mi je dat živim na najbolji mogući način i spremnosti da učinim sve što je u mojoj moći da tako i bude. 

 

Još inspirativnih tekstova pročitajte u knjizi “Putovanje u središte srca”

Neki od komentara čitalaca:

“Pročitala sam Vašu knjigu, nisam oka sklopila od sinoć a radim od 14h i ne žalim 🙂 nakupila sam se energije za sto godina :)) svaka Vam čast 🙂 tražili su mi ljudi na čitanje i ne dam! ljubomorno je čuvam! 🙂 mogu samo iz moje ruke da bace pogled da ne bi oštetili moju amajliju za lepo raspoloženje i ispravno razmišljanje 🙂 hvala Vam 🙂 ”

“Ovo je najnežnija knjiga! Osećam se kao da sama sebe grlim dok je čitam.”

“Putovanje u središte srca sam pročitala.Skroz realna i bez puno filozofija napisana knjiga.Usmerava na uspešan životni put.Hvala od srca ❤ “

“Uz ovu knjigu počinjem da volim ono svoje pravo ja koje se polako budi. Hvala Vam.”

“Ja je nosim uvek uz sebe,baš kao vodič kroz život!”

 

Cena knjige je 1650 dinara (+ troškovi dostave 283 din).

Šaljem je post ekspresom i stiže na vašu adresu u roku od dan-dva.

Cena za inostranstvo (sa troškovima dostave) je 22 E plus provizija za Western Union ili devizni račun.

PayPal uplatu možete da izvršite ovde.

dobre knjige

 

Pišite mi i naručite svoj primerak!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *