Muzika koja budi iskonsku radost života

„Trening samopouzdanja mi se svideo i svako veče odvojim bar par minuta, pred spavanje, da analiziram tri koraka i vežbe za povećanje samopouzdanja. Dosta mi je značilo i nastaviću da radim na sebi. Hvala.“

 


 

Životna radost je raspoloženje, emocionalni ton koji boji naše dane i sve što radimo. To je stav sa kojim pristupamo životu i svemu što ga sačinjava.

Teško je opisati bilo koje osećanje ili raspoloženje, za svakog od nas je to nešto drugačije.

Radost možemo da uporedimo sa žuborom planinskog potoka koji slobodno teče i sa lakoćom prelazi preko kamenja u njegovom koritu. Nekako veselo zaobilazi sve prepreke koje mu se nađu na putu i teče. Samo teče. Zato što je u prirodi potoka da teče.

Iz teksta Šta je životna radost i kako je postići

U tom tekstu sam navela i nekoliko načina da probudimo u sebi i negujemo životnu radost.

Slušanje muzike nisam navela kao jedan od tih načina, zato što ih ima mnogo, i da sam ih sve nabrajala i objašnjavala tekst bi bio predugačak.

Pored toga što budi životnu radost, muzika ima i isceljujuće i psihoterapijsko dejstvo. Muzikoterapija je poznat i efikasan pravac u psihoterapiji. Muzika, i umetnost uopšte, dopire do delova duše do kojih reči i razum ne mogu da dopru. I zato je veoma moćna i važna.

Ali ne bilo koja i bilo kakva muzika. Nisam muzički dovoljno obrazovana da bih se bavila kritikom, tako da to neću raditi u ovom tekstu. Ne želim ni da ulazim u raspravu o muzičkim ukusima. Slušajte sve što vašoj duši prija.

Samo se povremeno, posle slušanja određene muzike, zapitajte šta osećate. I kako ste. Da li se posle slušanja neke muzike osećate poletnije i ispunjenije, ili ne.

Muziku možemo da slušamo sa ciljem zabave i razonode, a možemo svesno i ciljano da je slušamo u terapijske svrhe. Svrhe isceljenja duše. I tela.

Kada slušamo muziku sa tim ciljem, važno je da izaberemo nešto što osećamo da prija našoj duši. Nešto za šta osećamo da nas isceljuje i podstiče.

Ima mnogo takve muzike. Na you tube-u možete besplatno da pronađete različite instrumentale, zvukove prirode, muziku za opuštanje, za koncentraciju…

Pustim ih nekad, kada poželim da se opustim i „isključim“ misli, na ponavljanje, i vrlo brzo osetim kako se moje emocionalno stanje menja. Vrlo brzo osetim se umireno, opušteno.

Jedan od mojih svakodnevnih rituala je da pustim neku muziku koja mi prija, u trajanju od 5-10 minuta, i samo slušam. Ali pažljivo slušam i dozvoljavam sebi da je osetim. Ili slušam i plešem. Ali plešem onako slobodno, kao da me niko ne gleda (zapravo i ne gleda me niko 😀 ), dozvolim svom telu da se kreće onako kako mu u tom trenutku najviše prija.

I to je deo moje emocionalne higijene i mnogo mi prija. Ovaj ritual preporučujem i mojim klijentima sa kojim radim individualno, i mnogi od njih mi javljaju koliko im prija, i koliko ih podržava.

Tako malo vremena i napora, a tako mnogo dobiti. Muzika zaista jeste čudesna i lekovita.

Muzika koju zajedno komponuju i izvode Branislav Micić i Tatjana Karajanov je od kad sam je prvi put čula na mojoj listi omiljenih isceljujućih kompozicija.

Njihova najnovija kompozicija- Vinčanska molitva, koju sam prvi put čula pre nekih pola sata, je i povod za pisanje ovog teksta.

Pretpostavila sam da će mi se svideti, ali nisam ni slutila koliko brzo će delovati na mene. Momentalno, već tokom prvog slušanja, sam osetila kako me preplavljuje radost. Preslušala sam je nekoliko puta i evo, pišem tekst. Potpuno neplanirano, sa lakoćom i uživanjem. Pored životne radosti, probudila mi je i inspiraciju 🙂

Potpuno u skladu sa opisom koju su autori postavili

Vinčanska molitva je kreirana da budi kodove sa ovih podneblja kao i da aktivira iskonsku radost života. Muzika komponovana na pitagorejskih 432 Hz emituje blagotvornu isceljujuću energiju i budi kreativne životne snage. Na mikroplanu, ovi frekvencijski rasponi harmonizuju energetske strukture ćelija i veze između njih. Na makroplanu one harmonizuju odnose među ljudima, kao i povezanost sa prirodnim planetarnim tokovima.

Poštujući drevna znanja, kreirali smo ovu kompoziciju u želji da se kroz muziku pridružimo ovom vremenu buđenja iz začaranog sna, kada ponovo spoznajemo svoju pravu prirodu, prisećajući se veličanstvenosti potencijala koje ljudsko biće u sebi nosi.

Na mene je delovalo veoma brzo, i definitivno će baš ova kompozicija biti deo mog svakodnevnog muzikoterapijskog rituala u narednom periodu.

Želim da je podelim i sa vama, izvolite, izdvojite par minuta za sebe i svoju dušu i uživajte 🙂

 

Biće mi drago da pročitam vaše utiske i komentare, kao i vaša iskustva sa muzikom u svrhu isceljenja i podrške.

Takođe vas pozivam da, ako to već ne radite, napravite mali eksperiment.

Izdvojite svakog dana 5-10 minuta da slušate neku muziku koja prija vašoj duši. Radite to desetak dana i pratite kako utiče na vaše raspoloženje i nivo energije.

Nadam se da će to biti dovoljno da osetite isceljujuću moć muzike i u svoj život uvedete ovu lepu i zdravu naviku.

Naviku da svoju dušu i svoje telo svakodnevno „kupate“ muzikom.

Ukoliko vam se ovaj tekst dopao, pročitajte i Radost- 10 načina da je postignete

 


 

“Mislila sam da nije lako zavoleti sebe, da je to dugačak i neprijatan proces.
Uz ove divne vežbe mi rad na sebi izgleda kao igra. Radim ih već dva meseca, i definitivno ću ih zadržati kao naviku za ceo život.“

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

22 thoughts on “Muzika koja budi iskonsku radost života”

 1. Moje omiljene
  The Rolling Stones – Anybody Seen My Baby
  Imany – Shape of a broken heart
  LP – Lost On You
  oduseve me i vokali i muzika a i reci…i plesem….plesem…

  Odgovori
 2. Draga Jelena uživam u tvojim tekstovima???, neke čitam i više puta. Što se muzike tiče mene ona me pokreće definitivno, a najviše mi prija duhovna( Divna Ljubojević, dečanski monasi, ruska duhovna muzika itd). Puno pozdrava??

  Odgovori
 3. Uz Vinčansku molitvu koja je divna, odslušala sam još neke pesme istih autora i tu vidim da se pominje Hare Krišna – i moje predrasude su proradile – nisam se našla na sigurnom tlu. Zato sam uključila onih 432hz ali uz Boba Marlija.

  Odgovori
 4. Sve umjetnosti…ali muzika je bozanska.

  „Stranger in paradise“ u izvodjenju Sarah Brightman,

  Boze! Cim sam je cula …

  Odgovori
 5. Kako muzika zna da bude terapeut osjetila sam, nesvjesno, prvi put kad sam imala deset godina… Moja baka po majci se preselila u vječnost i ja sam uhvatila sebe kako idući kod komšinice, kod koje smo trebali biti moj brat i ja, dok se roditelji vrate sa sahrane, pjevam… U sebi naravno, ali sam pomislila, „Pjevam, a baba mi umrla!“ I postidjela se te muzike u glavi… Međutim godinama kasnije u svim kriznim i teškim situacijama, ponašala sam se isto….Uvijek je u mojoj glavi „kolala“ neka muzika, neka pjesma, koje se nisam mogla riješiti, ali koja mi je bar u tim momentima, bez obzira na osjećaj „krivice“ što mi se to dešava, pomagala da prebrodim bol koji sam osjećala…

  Odgovori
  • Da, nekad nas ideje o tome šta je u redu a šta nije sprečavaju da se podržimo kad nam je teško.

   Odgovori
 6. Kada sam započela emocionalni i duhovni rad na sebi, dve stvari su postale moja svakodnevnica – meditacija i muzika. Shvatila sam koliko muzika, a naročito reči u pesmi, mogu da utiču na našu podsvest, zatim na svest i sve ono što nam se kasnije odražava u životu. Zato sada pažljivije biram šta slušam, a neka klasična i opuštajuća muzika su mi najčešći izbor. Ova pesma je zaista divna, hvala Jelena, uživala sam slušajući je 🙂

  Odgovori
  • Divna Ljubojević je u skladu sa svojim imenom- divna! 🙂
   Hvala za zabavnu istoriju muzike, veliki pozdrav

   Odgovori
 7. Ove godine sam donela odluku da pronađem muziku za opuštanje i slušam svako jutro posle buđenja ali nisam zapisala i naravno zaboravila sam :). Hvala na podsećanju i ovoj divnoj muzici.

  Odgovori
 8. Ima jedna interesantna knjiga “ Nečujna muzika postojanja “ Nebojše Jovanovića koja govori na ovu temu . Citat koji je mene opčinio kaže “ Kada se divimo nekome mi smo ispunjeni njime. Samo osećanje ispunjenosti govori o tome da smo dobili nešto dragoceno što nas je ispunilo. Dobili smo lepotu, jer samo lepota može da ispuni čoveka. Ispunjen čovek zrači, i vraća tako lepotu nazad, obogaćenu svojim divljenjem. “
  Ovo sam navela iz razloga što pretpostavljam da za Antony Hopkinsa mnogi znaju , no ne znam da li su čuli da je komponovao valcer. Možda samo divljenje prema nekom ko ima sve u životu , a ipak pokušava da načini još jedan korak više me je navelo da poslušam njegovih misli delo . I ostadoh oduševljena . Pa ko voli nek’ izvoli poslušati 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=M57Fi19vcSI

  Odgovori
  • Hvala draga Marami za preporuku knjige, jako zanimljivo zvuči.
   Slušala sam valcer Entoni Hopkinsa, divan je 🙂

   Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *