Mudrost nije posledica starenja

Mudrost, za razliku od bora i sede kose nije posledica starenja.

Mudrost je rezultat svesnog življenja, promišljanja, preispitivanja svojih stavova i uverenja, promena u sebi koje nisu uvek lake, odluka koje su ponekad bolne.

Kao što uživamo gledajući sa kakvom lakoćom vrhunski sportisti postižu vrhunske rezultate i ne vidimo vreme i energiju koje su uložili u to, tako se divimo miru i zadovoljstvu kojim zrače mudre osobe, a ne vidimo bitke koje su vodili u sebi da bi zadobili taj mir.

Iz knjige „Lepe misli za lepe dane“

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

7 thoughts on “Mudrost nije posledica starenja”

  1. Zanimljivo razmisljanje. Mislim da.mudrost zavisi i od zivotnog iskustva koje, kao sto ste i naveli, nema veze sa godinama. Neko je u svojih 20 morao da donosi teske odluke, recimo, sto ga je naucilo mnogim stvarima i ucinilo mudrijim od 30-ogodisnjaka koji je bio mazen i pazen.

    Odgovori
  2. Citajuci do sada dosta tekstova koje ste objavili,mogu samo da kazem da na osnovu svojih iskustava vidim da ste i sami imali jako puno istih i da ste uspesno osvestili nesvesno i da ste se uspesno izborili sa sobom. Nadam se da cete na dalje pronaci snagu u teskim trenucima i nastaviti dalje sa izdizanjem iznad teskoce.Kao i da ce iste biti manje. Veliki pozdrav.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *