Kako zavoleti sebe? Ovo su konkretni načini

„Trening samopouzdanja mi se svideo i svako veče odvojim bar par minuta, pred spavanje, da analiziram tri koraka i vežbe za povećanje samopouzdanja. Dosta mi je značilo i nastaviću da radim na sebi. Hvala.“

 


 

Kako zavoleti sebe? Ovo je pitanje od milion dolara!

Ljubav prema sebi je u osnovi kvalitetnog i ispunjenog života.

Bez nje nema ni ljubavi prema drugima, nema zadovoljstva u životu, nema kvalitetnih međuljudskih odnosa.

Kada volimo sebe ne očekujemo od drugih da to rade umesto nas.

Kada volimo sebe drugima nismo teret nego inspiracija.

Hajde prvo da vidimo- zašto ne volimo sebe?

Ljubav prema sebi, ili samoljubav, se često pogrešno poistovećuje sa egoizmom i narcizmom.

Egoizam je stavljanje sebe u centar i zanemarivanje drugih. Zdrava ljubav prema sebi ostavlja prostor i za druge i uzima ih u obzir.

Narcizam je poremećaj u kom je akcenat na poređenju sebe sa drugima i konstantno naglašavanje lične superiornosti (bila ona realna ili ne).

Egoizam i narcizam ne samo da nisu isto što i ljubav prema sebi, oni su njena suprotnost.

Ljubav je osećanje koje je usmereno na nečije biće, tako da je samoljubav osećanje usmereno na sopstveno biće. To je stav ” ja kao osoba sam u redu, važan sam i moje potrebe su važne.”

Niko nije savršen, i u redu je da budemo nezadovoljni nekim svojim osobinama, navikama, postupcima…

Nezadovljstvo je dobro kada nas motiviše da učimo i razvijamo se, i sve dok je  usmereno na neke delove nas samih a ne sebe kao celinu.

Ljubav prema sebi najčešće  “učimo” od roditelja ili staratelja. Preuzimamo način na koji su nas oni voleli, i kada odrastemo ponašamo se prema sebi na sličan nači.

Neko ko je često dobijao kritike na svoje biće a ne na ponašanje (“Ti si smotan!” umesto “Molim te budi malo pažljiviji”, “Ti si glup!” umesto “Nisi razumeo ovaj zadatak, objasniću ti ponovo, i treba još malo da vežbaš”…) nastavlja da u odraslom dobu sebi šalje takve poruke i veruje da on kao biće nije dovoljno dobar da bi bio voljen.

Voleti sebe ne znači biti samodovoljan, ne znači da nam ne treba i ljubav drugih. Kao što na različite načine volimo više ljudi, partnerski, prijateljski, rodbinski… tako možemo da  volimo i sebe i druge.

Prvi korak ka razvijanju ljubavi prema sebi je prihvatanje da je u redu i poželjno voleti sebe, da to nije ni egoistično ni narcistično.

Iz teksta Ljubav prema sebi- šta nije i šta jeste

Kako zavoleti sebe

Erih From je među prvima istakao da samoljubav nije isto što i arogancija, uobraženost i egocentrizam. Po njemu, voleti sebe znači:

  • voditi računa o sebi
  • preuzimati odgovornost za sebe
  • poštovati sebe
  • poznavati sebe

Jedina osoba koja može da promeni tvoj život je ona koju vidiš u ogledalu!

Da li obraćaš pažnju na nju?
Koliko vremena dnevno joj posvećuješ?

Više o konkretnim načinima da zavolite sebe pročitajte u tekstu Kako voleti sebe? Ovo su konkretni načini

Kad voliš sebe, i sebe voli tebe.

Nepoznat autor

Prijatno sam se iznenadila kada sam videla da video Kako zavoleti sebe ima blizu od 40 000 pregleda na mom You Tube kanalu. To je snimak radio emisije “Putovanje u središte srca” koju sam uređivala i vodila, i raduje me to što je izazvao toliko pažnje i mnogo lepih komentara.

U ovom snimku možete da čujete više o tome kako zavoleti sebe i kako:

  • voditi računa o sebi
  • preuzeti odgovornost za sebe
  • poštovati sebe
  • poznavati sebe
  • negovati svoju jedinstvenost

Izdvojite 40 minuta za sebe, skuvajte kafu ili čaj, udobno se smestite i ušuškajte i saznajte kako da svakog dana volite sebe i pokazujete sebi tu ljubav.

 

 


 

“Mislila sam da nije lako zavoleti sebe, da je to dugačak i neprijatan proces.
Uz ove divne vežbe mi rad na sebi izgleda kao igra. Radim ih već dva meseca, i definitivno ću ih zadržati kao naviku za ceo život.“

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.