Kako zaštititi decu od svoje ljubavi

Biti roditelj je jedna od najodgovornijih životnih uloga.

Doneti na svet jedno novo biće, stvoriti novi život, gledati kako raste, pripremiti ga za samostalan život nije ni jednostavan ni lak zadatak.

Iako je roditeljska ljubav u najvećem broju slučajeva beskrajna i iako ogroman broj roditelja svojoj deci želi sve najbolje, praksa pokazuje da izuzetno mali procenat njih uspeva u toj misiji.

 

Uspešni roditelji su oni koji uspevaju da svoju decu osposobe za samostalan život.

Da ih dovedu do toga da budu zrele i odgovorne osobe, da znaju ko su, kako da žive život u skladu sa svojim bićem i kako da ostvaruju svoje potencijale.


Skoro svi roditelji to žele, ali izuzetno mali broj njih i uspeva u tome. Zašto je to tako? Ima mnogo razloga i uzroka, ali svi oni mogu da se svedu na to da većina roditelja jednostavno nije naučena kako to da ostvari.

Beskrajno voleti svoju decu i želeti im sve najbolje u životu jednostavno nije dovoljno.


Jedna od čestih roditeljskih zabluda je verovanje da je količina brige koju osećaju jednaka količini ljubavi.

Što više roditelj brine za svoje dete, to ga više voli i to je dete zaštićenije. Što više strepi nad bezbednošću svog potomstva, to je dete zaštićenije.

Mnogi roditelji duboko u sebi veruju da ako ne strahuju za svoje dete i ako sebe ( a i dete) ne maltretiraju brigama, to znači da nisu dobri roditelji.

Mnogi imaju to magijsko uverenje da svojom brigom i strahovima štite svoju decu.

A istina je potpuno suprotna – brigama i strahovima koji prevazilaze okvire realnosti roditelji zapravo škode svojoj deci!

Deca osećaju osećanja svojih roditelja, i kada je roditelj uznemiren i uplašen to se prenosi i na dete. Takođe, kada roditelji brinu i strahuju više nego što u realnosti imaju povoda za to, svojoj deci šalju sledeće poruke:

„Svet je jako opasno mesto“

„Ti nisi sposoban da funkcionišeš samostalno“

I na taj način dovode do toga da dete postane uplašeno i nesamostalno. Na taj način sputavaju i koče svoju decu.

Ako pitate bilo kog roditelja: „Da li želiš da tvoje dete bude nesigurno u sebe  i uplašeno od života?“ odgovor će biti „Naravno da ne! Želim da moje dete živi lep i ispunjen život, da bude srećno, zadovoljno i slobodno!“

Ako ih zatim pitate „Da li znate kako to možete da postignete?“ velika većina neće znati odgovor.

Kako roditelji mogu da spreče da uprkos ogromnoj ljubavi  svojim strahom i brigama naškode svojoj deci i učine ih manje sposobnim za lep i ispunjen život?

Evo nekoliko smernica:

  • preispitajte se, da li verujete da je roditeljska ljubav isto što i briga?
  • u svakoj situaciji kada osećate strah ili brinete, zapitajte se, koliko su ta osećanja realistična? Koliko je verovatno da će se sve te strahote dogoditi baš vašem detetu istog trenutka kada ga ostavite/pustite samog.
  • zapitajte se „Na osnovu čega verujem da se moje dete neće snaći u ovoj situaciji?“. Ako imate neke razloge, ako vaše dete nema neke veštine koje su mu potrebne, podučite ih. To će im biti više od koristi nego da vas gledaju prestravljene.
  • kada osećate strah ili brige, zapitajte se „Šta ja mogu da učinim u ovoj situaciji da zaštitim svoje dete?“. Ako postoji nešto, učinite to. Ako ne postoji, izluđivanje brigama i strahovima je bespotrebno i, ponavljam, štetno!
  • podsetite se svih kvaliteta i sposobnosti vašeg deteta, imajte ih na umu kada ste u kontaktu sa njim. Na taj način ih osnažujete, i pokazivanjem da imate poverenja u njih učite ih da imaju poverenja u sebe.
  • ne dozvolite da vas obuzmu strahovi i brige! Vaša odgovornost kao roditelja je da budete pribrani i funkcionalni, jedino na taj način možete da budete od koristi vašoj deci.
  • imajte poverenja u svoju decu, na taj način ih jačate, a samim tim i štitite.
  • budite dobar primer svom detetu, ako vi umete da vodite računa o sebi umeće i vaše dete!

Iz knjige Putovanje u središte srca

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *