Šta je emocionalna pismenost

„Biti emocionalno pismen znači upravljati emocijama tako da povećate ličnu moć i poboljšate kvalitet svog života i, što je takođe važno, kvalitet života ljudi oko vas.

Emocionalna pismenost omogućava da vaše emocije rade za vas a ne protiv vas.

Emocionalna pismenost nije samo oslobađanje emocija, već i učenje da ih razumemo, da njima upravljamo i kontrolišemo ih.

Emocije čine izuzetno važan deo ljudske prirode. Kada smo od njih odsečeni, gubimo suštinski kvalitet svojih ljudskih sposobnosti. Prepoznajući svoja osećanja i učeći kako da njima upravljamo, kao i slušajući druge ljude i reagujući na njihove emocije, povećavamo ličnu moć.

Biti emocionalno pismen znači znati koje emocije imate vi a koje drugi ljudi, znati koliko su one snažne i šta je to što ih uzrokuje. Biti emocionačno pismen znači znati da upravljate svojim emocijama, pošto ih razumete. Učenjem emocionalne pismenosti naučićete kako, kada i gde da izražavate svoja osećanja, i kako ona utiču na druge ljude. Vežbanjem emocionalne pismenosti postaćete emocionalni gurman: bićete svesni teksture i arome svojih emocija, ukusa koje one za sobom ostavljaju. Naučićete kako da dozvolite svojim racionalnim veštinama da rade zajedno sa vašim emocionalnim veštinama, što će poboljšati vašu sposobnost za odnose sa drugim ljudima. Kao rezultat toga, postaćete bolji u svemu što radite zajedno sa drugim ljudima: u roditeljstvu, partnerstvu, radu, igranju, učenju i voljenju.

Emocionalna pismenost povećava ličnu moć.

Klod Stajner, „Školovanje srca“

3 načina da povećate emocionalnu inteligenciju

Želite moju podršku u razvijanju emocionalne pismenosti? Zakažite konsultaciju

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *