Pet Tibetanaca: moćne vežbe za telo i dušu (VIDEO)

Svi znamo da je u zdravom telu zdrav duh, i svako će se složiti da je fizička aktivnost važna za dobro funkcionisanje, kako fizičko tako i psihičko. Pet Tibetanaca su vežbe prilagođene životu modernog čoveka.

Sedeći način života i nedovoljno kretanja ostavljaju svoje posledice na fizičko zdravlje ali i na psihičko funkcionisanje.

Na ovom blogu pišem o psihološkim načinima za življenje lepšeg, ispunjenijeg života i raduje me to što mnogima od vas pomažu vežbe i pitanja koja postavljam u tekstovima.
Pa ipak, uz svu veru i poverenje u psihologiju, moje i iskustvo mojih klijenata je da bez fizičke aktivnosti i redovnog boravka na svežem vazduhu „rad na sebi“ ili ne daje dovoljno efekata ili su ti efekti slabiji nego kada se psihološke tehnike primenjuju u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću.
Mnogo volim da čitam i pišem, i dešava mi se ponekad da se zanesem, kao dete kad se zaigra 🙂 i provedem previše vremena u čitanju ili pisanju. I tada, uz sva znanja koja imam, i sve tehnike koje primenjujem, moje raspoloženje ode u minus. Osetim se nekako usporeno i umorno, ponestanu mi ideje za pisanje i to naravno počne da me brine.

Kratkom šetnjom po svežem vazduhu vrlo brzo popravim raspoloženje i vratim energiju, i to je nešto što svima preporučujem.
Preporučujem i bavljenje jogom, plivanjem, trčanjem, aerobikom, nekom borilačkom veštinom… u skladu sa afinitetima i mogućnostima. Ali, sve to zahteva dodatno vreme i novčana sredstva, što će poslužiti kao savršen izgovor mnogima da sa tim svakako zdravim i neophodnim aktivnostima počnu od ponedeljka… sledećeg meseca… što se najčešće pretvori u nikada.
Ja sam od onih koji će radije čitati knjigu nego otići na trening, koji zajedno sa odlaskom na mesto treniranja i vraćanje kući zahteva bar 2 sata. I pitala sam se da li postoji nešto drugačije, brže i lakše.
Rešenje sam pronašla u Pet Tibetanaca, jednostavnim vežbama koje možete da radite bilo kad i bilo gde, ne zahtevaju mnogo vremena niti posebnu opremu.
Samo dobru volju i spremnost da za sebe izdvojite makar tri minuta dnevno.

Dejstva  vežbi pet Tibetanaca

  • istežu mišiće
  • stimulišu žlezde sa unutrašnjim lučenjem
  • jačaju imunitet
Ako ste (kalendarski 🙂 ) stariji, ni to nije razlog da sebe ne počastite ovim vežbama- preporučuju se i starijima od 60 godina.
Vežbe pet Tibetanaca toplo preporučujem svima, a kako izgledaju i kako se pravilno izvode možete pogledati u ovom videu:
Volela bih da mogu da napišem da pet Tibetanaca godinama radim svakodnevno i redovno ali to baš ne bi bilo istinito 🙂
Moje iskustvo je da ih radim povremeno, kad osetim da mi treba fizička aktivnost a nemam vremena za šetnju. Nisam stigla dalje od 5 ponavljanja, ali eto, i uz neredovnost i manji broj ponavljanja mogu da kažem da mi prijaju i da svaki put uspeju da me energizuju u vrlo kratkom roku.

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *