Negativna vs neprijatna osećanja

Važan deo emocionalne inteligencije su znanja o emocijama i razumevanje kako one funkcionišu.

Kroz razgovore i rad sa mnogim ljudima sam primetila koliko problema nastaje kada se neprijatna osećanja proglase negativnim.

Možda zvuči kao jezičko sitničarenje ali nije.

Ko shvati zašto je podela osećanja na pozitivna i negativna pogrešna i štetna, i ko to primeni u svom životu, napravio je korak od 7 milja ka lepšem i srećnijem životu.

Ako verujete da ćete „negativnim“ osećanjem prizvati nešto „negativno“ to je kao da verujete da će vam se dogoditi nešto loše kada vam crna mačka pređe put.

Svako osećanje, prijatno ili neprijatno, može da bude i pozitivno i negativno.

Strah može da bude pozitivan tako što će nam signalizirati da se nalazimo u opasnosti i na taj način nas motivisati da se zaštitimo.

Ljubav može da bude negativna ako je osećamo prema nekom ko nas zlostavlja, i zbog te ljubavi ostajemo u odnosu koji je za nas destruktivan.

Umesto ocenjivanja osećanja, mnogo je korisnije da se potrudimo da ih razumemo.

Kada volimo sebe, to znači da prihvatamo sebe u potpunosti. I ono što je dobro kod nas, i ono što je manje dobro. To prihvatanje ne znači da ništa ne menjamo kod sebe i da se ne korigujemo. Prihvatanje je samo prvi korak ka promeni koja je dobra za nas.

Niko ne kaže da treba da se utapamo u tugovanju ili prepuštamo strahu i ljutnji. To ne bi bilo dobro ni za nas ni za druge. Ali, da bismo prestali da osećamo neprijatna osećanja, potrebno je prvo da ih priznamo i osvestimo. Tek tada možemo da uradimo nešto što će nas na zdrav način osloboditi tih osećanja.

Ljubav prema sebi podrazumeva i svesne napore da razumemo sebe i svesne aktivnosti usmerene ka tome da ispravimo greške koje pravimo.

O tome koja je razlika između negativnih i neprijatnih osećanja govorila sam i ranije, ali s obzirom na to da ovo pitanje i dalje izaziva nedoumice i dileme, snimila sam još jedan video na ovu temu.

Iz knjige „Lepe misli za lepe dane“

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

10 thoughts on “Negativna vs neprijatna osećanja”

 1. Jelena,
  Hvala Vam na ovim tumačenjima. Po prirodi sam vedra, vesela i uvijek nasmijana osoba, okolina uživa oduvijek u meni kao takvoj i trude se da mi to često napomenu. Posljednjih godina doživjela sam velike životne promjene, koje su me navodile na suze,bijes, ljutnju.. Sve te emocije sam suzbijala i potiskivala, jer je moja okolina na njihovo ispoljavanje reagovala čuđenjem, zapitkivanjem..Stekla sam utisak da su ta osjećanja pogrešna i meni nedopustiva, plašila sam se njihovog odbacivanja i, vjerovatno, promjene mišljenja o meni. Sve je to odvelo do velikog osjećaja krivice, anksioznosti. Hvala što ste mi pokazali da su sva osjećanja dozvoljena ljudima. Čitanje Vaših tekstova mi pomaže u prihvatanju mene same..

  Odgovori
 2. Uvijek ljepi tekstovi u kojima se možemo naći , ili smo nekad bili ,,..Ali život je to ..Svi možemo iz ovakvih divnih tekstova sebe malo osnažiti i dati si vjetra u leđa , da lakše kažemo NE kad treba ..Odgovorni smo za sebe sami .Trebamo odlučno donositi odluke i stajati iza njih ma koliko se nama u tom trenutku činile teške ,, ali su sigurno prave koje nam daje slobodu življenja , ..Jer kad god smo u nekakvim negativnim raspoloženjima i ovladani njima tada činimo konstantno iste greške ,, Uvijek imamo pravo na izbor NAŠ IZBOR ..Hvala Jelena na divnim sadržajima tekstova još jednom .

  Odgovori
 3. Konacno da neko da pravo objasnjenje u vezi afirmacija i pozitivnog razmisljanja jer je jako mnogo informacija na internetu o tome, pa mislim da se ljudi cesto tu izgube….Ima i onih koji bukvalno svaki dogadjaj analiziraju u odnosu na zakon privlacenja,sto mi izgleda preterano i opsednuto…Priznajem da sam i ja lutao jedan period u svemu tome,a onda sam shvatio da ipak tu nesto nedostaje i da je to poluistina…Shvatio sam da, kao sto kazes, svako od nas ima dve strane- negativnu i pozitivnu,a da ova pozitivna ne moze doci do izrazaja ako se ne suocimo sa negativnom stranom nase licnosti….Znaci kljucna rec je suocavanje a ne bezanje….Ako negiramo negativno,mi zapravo bezimo od toga i to nas sve vise koci…

  Odgovori
 4. Prica je lepa i za mene jako korisna. Jako me zanima kako da se nosim, pre svega, sa negativnim osecanjima, tako da molim za jos tekstova na tu temu. Imam, konkretno, osecaj da su mi osecanja u haosu i da nisu u skladu sa realnoscu.

  Odgovori
 5. Prosle godine sam imala jako tezak period i nakon odredjenog vrmena postala sam depresivna, sve sto mogu da kazem je da je bilo jako tesko sve skupa sto se desilo.. Citala sam razne postove ovde i ovom prilikom zelim da se zahvalim Jeleni na divnim postovima.. meni je licno pomogla vezba (ne mogu da se setim kako se zove) kada zapisemo na papir 5 ili vise stvari koje su se desile u toku dana.. kada sam krenula da pisem, bilo je mnogo mnogo vise od 5.. naravno tu uracunavam sve sitnice koje ‘bi trebale da nas cine srecnim’.. Zakljucila sam, da se mi mnogo opterecujemo svim stvarima koje nemamo i samim tim ne obracamo paznju na sve detalje koji u stvari cine zivot.

  Kada sam tuzna ili nezadovoljna, prvo analiziram osecanje, onda razmislim koliko ono ima smisla.. i uvek pomislim na par lepih stvari koje su mi se desile u toku istog tog dana. 🙂 Hvala!

  Odgovori
  • Hvala Aleksandra, drago mi je što su ti moji tekstovi pomogli 🙂
   Nekad nam se u životu dogodi mnogo toga na šta ne možemo da utičemo i normalno je da nam treba vremena da se saberemo i konsolidujemo.
   Drago mi je i što vidim da već primenjuješ to da osećanja, i kad su neprijatna, prvo priznamo pa tek onda vidimo šta ćemo sa njima.
   Veliki pozdrav 🙂

   Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *