Ako me stvarno voliš, ti ćeš…

 


 

Dobri predavači su oni koji svojim učenicima umeju da prenesu gradivo na način koji će im biti interesantan i blizak.

U gimnaziji sam imala tu sreću da mi logiku predaje profesor koji je to umeo.

Sada se verovatno pitate kakve to veze ima sa ljubavlju?

E, ima veze, itekako!

U to doba kada smo učili logiku, na TV-u je bila veoma popularna serija „Kraj dinastije Obrenović“.

U želji da nam objasni logičku grešku „non sequitur“ iliti „ne sledi“, profesor nam je prepričao scenu iz serije kada Draga Mašin kralju kaže „Ako me voliš kupićeš mi tu haljinu!“ (bundu ili već nešto slično, ne sećam se). Njegov komentar je bio „Eto, da je Aleksandar poznavao logiku rekao bi joj- non sequitur!“. I problem bi bio rešen.

Dakle, iz „volim te“ ne sledi obaveza da radimo nešto što ne želimo, samo zato da bismo nekom dokazali ljubav.

Ako nekog volimo ne moramo da to dokazujemo na načine koji su u neskladu sa našom ličnošću, našim potrebama i našim bićem.

Jedno je kada sami odlučimo da uradimo nešto za voljenu osobu. Umorni smo ali ipak izaberemo da se prošetamo. Potpuno drugo je kada nas neko emocionalno ucenjuje i zahteva da u ime ljubavi uradimo nešto što ne želimo.

Kada sledeći put čujete „Ako me voliš, ti ćeš….“ znajte da neko pokušava da manipuliše vašim osećanjima, i imate puno pravo da mirne savesti kažete „non sequitur!“:)

„Volim te“ ne znači odričem se sebe zbog tebe, učiniću sve što tražiš od mene, podrediću sebe i svoj život tebi i našoj ljubavi.

„Volim te“ znači upravo to-volim te, osećam ljubav prema tebi.

Iz knjige Putovanje u središte srca

 


 

“Mislila sam da nije lako zavoleti sebe, da je to dugačak i neprijatan proces.
Uz ove divne vežbe mi rad na sebi izgleda kao igra. Radim ih već dva meseca, i definitivno ću ih zadržati kao naviku za ceo život.“

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *