Zona komfora: šta je vaš izbor- akvarijum ili okean?

Ako zlatnu ribicu koja dugo  živi u malom akvarijumu stavite u mnogo veći akvarijum, ona će nastaviti da se kreće u opsegu na koji je navikla…bez obzira na to što sada može da pliva dalje, ona to ne čini…

Iako ne živimo u akvarijumima, i mi ljudi se često ponašamo slično. Svi mi se tokom odrastanja i sazrevanja susrećemo sa raznoraznim ograničenjima i preprekama. Mnogo više nam govore šta ne možemo i ne smemo nego šta možemo i smemo.

 

Postoji nešto što se zove zona komfora… to je sve ono na šta smo navikli, naša svakodnevica, ono u čemu se osećamo udobno.To su naša ponašanja, način razmišljanja, način komuniciranja, osećanja, raspoloženja….Poznatost umiruje ali i sputava.

Osećaj nelagode prati svako iskakanje iz zone komfora… ali ako znate da je to prirodno, i istrpite tu nelagodnost, dolazite do spoznaje da možete mnogo više nego što ste mislili.

Svakodnevni iskoraci iz zone komfora, ma koliko mali bili, vode ka razvoju vaših potencijala i obogaćenju vašeg života.

Zamislite šta želite…. budite svesni na koji način sputavate sebe… smislite mali korak van zone komfora…i učinite to…

Vremenom se osećaj nelagode smanjuje i postaje zamenjen prijatnim osećajem uzbuđenja i svežine.

 

Iz knjige Putovanje u središte srca 

Pročitajte:

Na koliko stepeni je podešen tvoj srećometar?

Zašto se bojimo sreće?

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *