Partner- životni ili ljubavni?

Verujem da je svima vama poznato da se brakovi sklapaju iz različitih motiva, koji ne moraju nužno da imaju veze sa ljubavlju. Brakovi se ponekad sklapaju zbog materijalne sigurnosti, zbog društvenog statusa, zbog potrebe za sigurnošću, pod pritiskom okruženja….

Životni partner može i ne mora da bude ljubavni, kao što i ljubavni partner može i ne mora da bude životni.

Sada se možda pitate zašto je toliko bitno da ta razlika bude jasna. To je, po mom mišljenju, veoma važno iz dva razloga.

Prvo, izbor životnog partnera je veoma važan životni izbor i greška može da ostavi mnoge posledice ne samo po vaš nego i po živote drugih ljudi. Mnogi se uplaše takvog izbora i počnu da osećaju preveliki pritisak i da paniče. A kada smo pod pritiskom i paničimo nismo baš mnogo privlačni drugim ljudima. Takođe, poznato je da pritisak i strah loše utiču na misaone procese, što znači da se na taj način povećava verovatnoća pogrešne procene druge osobe i pogrešnog izbora.  Ako ste na prvom sastanku sa nekim i pitate se da li je to osoba s kojom možete/želite da provedete ceo život, postavljate sebi pretežak zadatak. Potrebno je vreme da bismo upoznali nekog i mogli sa koliko toliko sigurnosti da procenimo da li je to za ceo život ili ne.

Drugo, ako je tražiti nekog za ceo život jedino ispravno, to znači da su vaše prethodne veze greške i promašaji i da ste s tim ljudima gubili vreme. To znači da ste neuspešni.

Nastavljati potragu sa idejom da ste neuspešni vam takođe smanjuje privlačnost, guši šarm i stvara pritisak da ne ponovite grešku ili neuspeh.

Ako se sa takvim stavom osvrnete na svoju ljubavnu prošlost, možete samo da se stidite i osećate neuspešno i neadekvatno.

Ako, sa druge strane, dozvoljavate sebi ljubavne veze i otvoreni ste za to da te veze možda neće biti za ceo život, vi dajete sebi priliku da uživate u lepim trenucima sa drugim ljudskim bićem. Da obogatite sebe i drugog životnim iskustvom i lepim uspomenama.

Osvrt na ljubavnu prošlost iz ovog ugla može da vam izmami ili osmeh na lice ili zahvalnost što ste od nekih ljudi u nekom periodu svog života dobili nešto lepo, ponos što ste nekom ulepšavali život i bili značajni, samopouzdanje zato što u iskustvu imate bivanje u paru i znate da funkcionišete u vezi. Greške ste izgrešili s nekim i jednog dana, kada sretnete nekog s kim želite da provedete ceo život, nećete ih ponoviti. Bićete mudriji i bolje poznavati sebe i druge ljude. I na taj način sebi povećavate šanse da veza opstane ceo život.

Iz knjige Putovanje u središte srca

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

2 thoughts on “Partner- životni ili ljubavni?”

  1. Bas mi je prijao ovaj Vas tekst, Jelena. Hvala Vam. Jedino mi malo zao sto nisam ranije naisla na njega. Mislim da bi mi bilo lakse u prebolevanju ljubavnog partnera koga sam smatrala zivotnim, ali on mene izgleda nije. Ali je odlicno sto sam ga bar sad pronasla jer je precizno usmerio misli koje su mi se vrzmale po glavi.

    Odgovori
  2. Ja sam tek skoro zakljucila da je nuzno dozvoliti sebi ljubavne veze i znati unapred da ne moraju nigde da vode… Da ne znas kuda vode, ali da mogu da dozvolim sebi da uzivam u lepim trenucima sa drugim ljudskim bicem… Drago mi je sto sam procitala i tvoje strucno misljenje na tu temu… 😀

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *