Momak

Gleda profilnu fotografiju na Tinderu i kikoće se. Njegov pogled kao da prodire u nju i obećava slast. Osmejak mu titra na punim usnama, budi čežnju da ih oseti na svojoj koži. Ramena široka, snažna… pozivaju da se topi u zagrljaju. Kao da poručuju: uz mene si bezbedna. U mislima prstom putuje njegovom mišicom, ta maštarija je istovremeno umiruje i uzbuđuje. Telo mu je skladno, jasno definisani mišići stavljaju do znanja da je fizički aktivan. Kosa mu je tamna, kratka, uredno podšišana. Brada od par dana, negovana tako da deluje nehajno. Želi da oseti to grebuckanje na svom licu, već se ježi. Fotografija miriše na parfem Hugo Boss. Ili neki Armani 

U pozadini se vidi letnje nebo, bebećeplavo sa tek ponekim pufnastim oblačkom. U prirodi je, sve buja i iskri životom i neobuzdanom radošću. Stoji sa rukama u džepovima maskirnih bermuda (Diesel ili Tommy Hilfiger? Verovatno Tommy, svetložutu majicu krasi njihov diskretan logo… bonus, ima i stila i sredstava). Stoji čvrsto na zemlji, blago raširenih nogu. Vidi se da tačno zna šta želi i ne priznaje prepreke na putu do cilja. Zamišlja ih kako zajedno trče proplankom, bezbrižni kao lahor letnjeg dana. Tu su i deca… da, dečak i devojčica… u Benetton odelcima. 

Otac je varao majku, prilično otvoreno, zarekla se sebi da neće tolerisati tako nešto. Poslovna putovanja, večere, noćni pozivi i poruke, nervoza… Kažu da neverni muškarci osećanje krivice teraju ljutnjom i okrivljavanjem supruge. Zašto je onda i prema njoj bio hladan i grub?  Majka je vremenom bledela, kao živopisni akvarel zaboravljen na kiši. Lice joj se iskrivilo, držanje oklembesilo. Jak parfem i mentol bombone uspevali su u početku da zamaskiraju miris alkohola, ali vrlo brzo je i njoj tako maloj postalo jasno da mama previše pije.  

Uprkos zavetu, kao magnet je privlače muškarci slični ocu. Prethodne četiri godine provela je čekajući da Marko ostavi ženu. Onu koja ga ne razume, zapustila se, zajedno su samo zbog dece i kredita. Čekala bi još četrdeset i četiri godine da on nije ostavio nju. Zajedno sa suprugom je osnovao firmu, previše bi izgubio razvodom.  Pre Marka je bio Zoran, razveden i razočaran u ljubav. 

„Ja sam emocionalno oštećen”, rekao joj je na samom početku. Znala je da je njena ljubav dovoljno jaka da mu zaceli rane i pomogne mu da ponovo veruje u ljubav. Ona ga neće povrediti kao bivša žena. Voleće ga toliko silno i nesebično da će vremenom njegovo slomljeno srce ozdraviti i kucati samo za nju. I njihovu dečicu. Nakon nekoliko meseci shvatila je da je projekat „zaceljivanje Zoranovog slomljenog srca” timski rad. Pomagale su joj njegova sekretarica, konobarica iz obližnjeg kafića i njegova drugarica iz osnovne škole. Za njih sigurno zna, sluti da je bilo i drugih. Šanel 5, Ejndžel, Kelvin Klajn, neki jeftin cvetni, dezodorans Nivea
Pre Zorana bio je Toma… još uvek je razara sećanje na njega.
Ovaj deluje drugačije… oseća da je Pravi. 

Označava da joj se sviđa i nada se da će biti uzvraćeno.
Dok čeka obaveštenje da su se dopadanja poklopila, šalje printskrin njegove fotografije drugarici.  Odgovor stiže u roku od nekoliko sekundi.
− To je muž moje poznanice. 

Iz knjige „Priče o izgubljenim danima“

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *