Moć uma

Ljudska bića se od ostalih živih bića razlikuju, između ostalog i po tome što imaju sposobnost zamišljanja.
Mi možemo mislima da se vratimo u prošlost i ponovo proživljavamo neke događaje, a možemo i mislima da odemo u budućnost i zamišljamo ishode nekih nama važnih događaja.

sanjati 2

Svi mi neprestano zamišljamo nešto, ali uspešni i zadovoljni se od neuspešnih i  nezadovoljnih ljudi razlikuju po tome kakve slike zamišljaju. Neko je sklon tome  da zamišlja sve najgore moguće što može da se desi, i na taj način unapred sebi  crpi energiju i povećava verovatnoću da će do neprijatnosti zaista i doći i da se u  datoj situaciji neće snaći. Unapred se priprema da doživi razočaranje, neuspeh,  strah, tugu…

Neki drugi ljudi, najčešće ih nazivamo optimistima, su skloni da zamišljaju pozitivne ishode događaja, sebe u najboljem izdanju i kako uspevaju da se snađu i izađu na kraj sa svim izazovima koji se nađu pred njima.

Kolika je moć upotrebe slika u postizanju ciljeva najbolje ilustruje čuveno istraživanje koje su ruski naučnici obavili sa grupom olimpijskih atletičara. Podelili su ih u četiri grupe, i svaka od te četiri grupe je imala drugačiji režim treniranja:

-prva grupa je trenirala samo fizički,

-trening druge grupe se sastojao od 75% fizičkih vežbi i 25% mentalnog treninga (zamišljanja postizanja vrhunskih rezultata),

-treća grupa je trenirala 50% fizički a 50% mentalno i

-četvrta grupa je 75% vremena provodila u mentalnom treningu a 25% u fizičkom.

Šta mislite, koja grupa je postigla najbolje rezultate?
Objektivni i merljivi pokazatelji su govorili najviše u prilog četvrte grupe!

Dakle, sportisti koji su najviše vremena proveli u mentalnoj pripremi i zamišljanju željenog ishoda su postigli najbolje rezultate.
Ovaj eksperiment nam pokazuje koliko je važan mentalni aspekt bilo koje aktivnosti i koliko je moćna priprema u vidu zamišljanja željenog ishoda.

Oblasti primene tehnike kreativne vizualizacije su mnogobrojne:

  • poboljšanje radnog učinka
  • bolje raspoloženje
  • poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja
  • lakše i efikasnije spremanje i polaganje ispita
  • oslobađanje od neželjenih navika
  • harmonizacija međuljudskih odnosa
  • veće samopouzdanje

Od nas zavisi da li ćemo moć svog uma koristiti da sebi život olakšamo ili zakomplikujemo!

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *