Dejt

− Kako je bilo na dejtu?  

− Super! Stefan je sjajan! Došao je po mene, otvorio vrata automobila. Bili smo na večeri u “Petrusu”, on tamo stalno ide. Konobari ga poznaju, meni i vinsku kartu zna napamet, naručio je za oboje. Biftek u sosu od gorgonzole i salatu od tri vrste paradajza sa feta sirom. Ni biftek ni paradajz ne volim preterano, ali nisam htela da budem naporna. I vino, crno, Alma Mons. Nije mi se svidelo, ukus mu je preintenzivan. Više volim lagana bela vina, ali opet, ispala bih izbirljiva i nezahvalna. Možda čak i neznalica… Stefanu su somelijerstvo i enologija hobiji. On je kompletan muškarac. Izgleda lepo, negovano i uredno, miriše fantastično, obučen sa stilom, uspešan. Sa 23 godine je osnovao prvu firmu, za instalaciju i održavanje klima uređaja, iskoristio je povoljan trenutak na tržištu i okupio dobar tim. Sa 27 kupio stan, dupleks. Rođeni vođa, i u osnovnoj i u srednjoj školi je bio predsednik odeljenske zajednice, na fakultetu predsednik udruženja studenata. Poznaje sve viđenije ljude, glumce, pevače, slikare… sa gradonačelnikom igra skvoš.   

− Sve to ti je ispričao na prvom sastanku?  

− Da, on je otvoren, komunikativan i elokventan, oduševio me je.  

− A da li te je pitao nešto o tebi?  

− Nije, i volim što je tako… čime ja da se pohvalim? Imam malu marketinšku agenciju u kojoj sam jedina zaposlena. Plaćam račune i lepo živim, ali ipak… Podstanarka. Hobiji su mi dekupaž, planinarenje i čitanje. Uporedi to sa enologijom, somelijerstvom i padobranstvom. Letujem u Grčkoj, zimovanje ne mogu da priuštim, pogotovo ne u Italiji ili Francuskoj. Stefan prezire Kopaonik, kaže da je samo Jahorina jadnija od njega. Ne podnosi skorojeviće i poluuspešne. To se odnosi na muškarce, ne voli ambiciozne žene, smatra da nisu ženstvene.   

− Kako si se osećala to veče?  

− Fascinirano! Počastvovano što se takav muškarac interesuje za mene.   

− Da li si osećala još nešto?   

− Pa, sad kad pitaš… možda malo… stida… kao da nisam dovoljno dobra, interesantna… U pozadini su me sve vreme golicale misli o mojim nedostacima i sećanja na neuspehe. Dok sam slušala o njegovim postignućima osećala sam se beznačajno ali sam oterala ta osećanja, da ne kvarim divno veče oko kog se toliko potrudio. On toliko lepo i slikovito priča, njegove reči šljašte, kao kad se svetlost prelama kroz kristalnu čašu, ili luster. Mnogo čita, isključivo klasike. Od savremene književnosti dobitnike NIN-ove nagrade i Bukina izdanja. Bilo mi je neprijatno da mu kažem da Buka agresivnim marketingom pokriva činjenicu da pored kvalitetnih dela, pod plaštom vrhunske književnosti objavljuje i dela sumnjivog kvaliteta. Stefan ne voli kad žene pametuju, bivša mu je zato bivša, iako je bila primabalerina i igrala crnog labuda. Sad kad sam sve ovo rekla, ne znam… osećala sam se kao petparački roman… moraću da poradim na svojoj slici o sebi, ne želim da se osećam nesigurno u društvu tako kvalitetnog muškarca.  

− Meni zvuči kao da si bila na predstavi, a ne na dejtu.  

  • iz knjige „Dijagnoza: ljudsko biće“
Reč urednice:
„Sve što možete naučiti o sebi i svetu, o duši i telu, o ljudima i neljudima nalazi se među stranicama ove knjige iz koje kao naši učitelji izranjaju mali i veliki, deca i odrasli, poročni i psiholozi…
U ovim pričama kriju se odgovori na pitanja koja se nalaze na samom kraju: šta želim? šta me raduje? I time se krug zapitanosti nad životom i sobom obnavlja i ponavlja, ali ne u večnom okretanju za istim, nego kao novi krug oko sunca, s novim uvidima kao s novim doživljajima i događajima. Obnavljamo se kao ljudi i kao čitaoci.“
Dr Svetlana Slijepčević Bjelivuk
dijagnoza ljudsko bice

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *