Budi savršena u svojoj nesavršenosti

Draga Savršena,
znaš ono kad nešto želiš, i to nešto ti se ostvari? I kad to bude skoro onako kako si zamišljala. Bude neki detaljčić koji se ne uklapa.
E, tako je meni sad. Zato ti pišem ovo pismo. Da razjasnim svoje misli i osećanja.

Moje dve velike ljubavi su psihologija i pisanje. Uspela sam da spojim te dve ljubavi, i već dugo pišem o psihologiji. Tekstove objavljujem na mom blogu, ali već neko vreme priželjkujem da pišem kolumnu za neki sajt ili portal.

Možeš li da zamisliš moju radost kada mi je jedna draga Facebook prijateljica predložila da pišem kolumnu za njihov novi sajt?!
Lep sajt, sa lepim tekstovima. I sad stižemo do problema.

Sajt se zove Savršena. A ja nisam savršena.
Kako da pišem za sajt koji se zove Savršena, a ja sam nesavršena?
Šta ja mogu da kažem tebi, Savršenoj?
Zašto bi ti čitala moje tekstove? Ja sam toliko drugačija od tebe. Ja sam Nesavršena.

Dugo sam verovala da moram da budem savršena da bi me drugi ljudi voleli i prihvatili. Verovala sam da sve što radim mora da bude savršeno. Bez greške. Nisam dozvoljavala ljudima da mi se stvarno približe, bojala sam se da će otkriti da nisam tako savršena kao što na prvi pogled izgleda.
I dugo sam bila pod veliki pritiskom. Da budem kao ti, Savršena.

Vremenom sam shvatila da je to nemoguća misija. Ne mogu da budem kao ti, Savršena. Ja to nisam. I nikada neću biti. Ja sam nesavršena. Imam mnogo kvaliteta i dobrih strana, mnogo toga dobro radim, prilično sam uspešna ali….nisam Savršena.

Ja sam najbolja moguća u ovom trenutku. I to je u redu.

I znaš šta, moj život je mnogo lepši i lakši od kad sam odustala od toga da budem kao ti, Savršena. Mnogo sam opuštenija i srećnija od kad sam prestala da se bojim grešaka i stidim svojih nesavršenosti.

Možda bi ti bilo zanimljivo da čitaš o tome kako da se opustiš, kako da budeš srećnija i više uživaš u životu? Kako da istinski zavoliš sebe čak i ako si ipak, malčice, samo malčice Nesavršena? (ne brini, nikom neću otkriti tvoju tajnu)
Kako da ostaneš tako uspešna i blistava, a ipak sačuvaš mekoću, nežnost i toplinu?

Do sledećeg čitanja, želim ti da budeš najbolja moguća u ovom trenutku. To je dovoljno dobro. Ti si dovoljno dobra. Baš takva kakva si. Savršena u svojoj nesavršenosti.

Ovaj tekst je originalno objavljen na Savrsena.com

Jelena Pantić

Psiholog i autorka knjige "Putovanje u središte srca". Više od 15 godina se bavim emocionalnom inteligencijom, pozitivnom psihologijom, psihologijom sreće i blagostanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *